Wednesday, 17 June 2009

Νετανιάχου: Ναι μεν αλλά

Ζαν Κοέν
Οι αμερικανοί λένε: “All politics are local” με άλλα λόγια ακόμα και η εξωτερική πολιτική ενός κράτους έχει επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική.
Προφανώς αυτό είχε υπόψη του ο Νετανιάχου όταν εκφωνούσε την περασμένη Κυριακή το πρόγραμμα του για την Ισραηλινό-Παλαιστινιακή διαμάχη. Από τη μία έπρεπε να υποκύψει στις πιέσεις της Αμερικής και της Ε.Ε. από την άλλη έπρεπε να φροντίσει μην διαλυθεί η κυβέρνηση του αλλά και το κόμμα του. Έτσι παρουσίασε ένα πρόγραμμα του στυλ ναι μεν αλλά.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι άραβες απόρριψαν τον λόγο ενώ η Αμερική και η Ε.Ε. τον δεχτήκανε ως ένα βήμα μπροστά. Οι άραβες λένε πως όχι μόνο δεν έφερε τίποτα καινούργιο αλλά τουναντίον με τους διάφορους όρους που έθεσε έκανε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους όνειρο απατηλό. Από την άλλη η Δύση λέει πως το γεγονός ότι είπε τις δύο μαγικές λέξεις «Παλαιστινιακό Κράτος» δείχνει ότι μετακινήθηκε από τις σκληρές του θέσεις. Όσο και να φανεί περίεργο και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο.

Η Αραβική πλευρά.
Η αλήθεια είναι πως ο Νετανιάχου όντως δεν έφερε τίποτα, ή σχεδόν τίποτα το καινούργιο. Από τη άλλη τα λίγα καινούργια που έφερε ήταν όντως απαράδεκτα.

Οι περισσότεροι όροι που έθεσε υπάρχουν σε πολλά ειρηνευτικά σχέδια από το σχέδιο της Τάμπας του Κλίντον του 2000 μέχρι την Πρωτοβουλία της Γενεύης. Για παράδειγμα το θέμα της αποστρατικοποιημένης χώρας (με αστυνομία μόνο) υπάρχει σε όλα τα σχέδια. Το θέμα της μη επιστροφής των προσφύγων στο Ισραήλ υπάρχει επίσης σε όλα τα σχέδια άσχετα αν η παλαιστινιακή πλευρά δεν το δέχεται. Οι τρεις μεγάλοι οικισμοί, που έχουν πια γίνει πόλεις, θα παραμείνουν στα χέρια των Ισραηλινών και σε αντιστάθμισμα θα δοθεί από το ισραηλινό έδαφος αντίστοιχο ποσοστό με τους οικισμούς στο Παλαιστινιακό κράτος. Και αυτό προβλέπεται στα διάφορα σχέδια.

Από τη άλλη αυτά που δεν προβλέπονται στα σχέδια, και όντως δεν υπάρχει περίπτωση να τα δεχθούν οι Άραβες, είναι το θέμα της αδιαίρετης και στα χέρια των Ισραηλινών Ιερουσαλήμ και φυσικά η ατομική βόμβα του σχεδίου Νετανιάχου η αναγνώριση από του άραβες του Ισραήλ ως το κράτος των εβραίων.

Όντως, και σε αυτό έχουν δίκιο οι άραβες, αυτός ο όρος είναι σαν να λέει το Ισραήλ ξεχάστε παλαιστινιακό κράτος. Και είναι απόλυτα λογικό. Από που και ως που ένα κράτος θα αναγνωρίσει τι είδους κράτος θα είναι ο γείτονας. Το τι μορφή θα έχει ένα κράτος είναι τελείως εσωτερικό θέμα του ίδιου του κράτους. Προσωπικά ακόμα και ο όρος που θέτουν οι Ισραηλινοί να αναγνωρίσουν οι Άραβες το «δικαίωμα ύπαρξης» του Ισραήλ μου φαίνεται αστείο. Πιο κράτος έχει αναγνωρίσει το «δικαίωμα ύπαρξης» άλλου κράτους; Κανένα. Γιαυτό υπάρχουν οι ένοπλες δυνάμεις, για να κόψουν τη φόρα σε όποιον αμφισβητήσει το δικαίωμα ύπαρξης του.

Αμερική/Ε.Ε.
Από τη άλλη έχει δίκιο η Δύση όταν λέει ότι το γεγονός ότι ξεστόμισε τις δύο μαγικές λέξεις (Παλαιστινιακό Κράτος) είναι ένα βήμα μπροστά. Ας μη ξεχνάμε ότι από όλα τα κόμματα του Ισραήλ μόνο το Λικούντ δεν προβλέπει στην πολιτική του πλατφόρμα τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ακόμα και το Israel Beitenou του ακροδεξιού Λίμπερμαν προβλέπει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και μάλιστα πολύ κοντά στα υπάρχοντα ειρηνευτικά σχέδια. Ενώ τα θρησκευτικά δεν εξέφρασαν ποτέ αντίρρηση στη βασική αρχή δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους από τις συμφωνίες του Όσλο (1993) και μέχρι σήμερα. Έχουν αντιρρήσεις στα θέματα Ιερουσαλήμ και οικισμών, αλλά όχι στη βασική αρχή.

Αν λοιπόν έπρεπε να εκφέρω γνώμη για τον λόγο του ισραηλινού Πρωθυπουργού θα έλεγα πως οδεύει προς τη λύση του προβλήματος όχι επειδή το θέλει αλλά επειδή δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Αυτό το έχω ξαναπεί στο άρθρο μου Μπορεί η δεξιά/ακροδεξιά να φέρει ειρήνη;

Όσον αφορά την κυβέρνηση του αν διαλυθεί μπορεί να κάνει καινούργια χωρίς τα θρησκευτικά κόμματα με το Καντίμα της Λίβνι και τα μικρότερα αριστερά κόμματα. Άλλωστε δημοσκόπηση που έγινε μετά την ομιλία δείχνει ότι το 71% του πληθυσμού είναι υπέρ της δημιουργίας αποστρατικοποιημένο παλαιστινιακού κράτους.

Το ότι δεν έχει άλλη λύση ο Νετανιάχου το ξέρουν και οι Άραβες και η Δύση. Θα μου πέιτε τότε γιατί οι ¨αραβες απορίψανε το λόγο του;

Είπαμε “All politics are local”.

Από Ιστοσελιδα ΖΑΝ ΚΟΕΝ

No comments: