Sunday, 14 June 2009

ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΙΡΑΝΙΚΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ.

Γράφει ο Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ο υπογράφων έχει επισημάνει πολλές φορές σε πολλαπλές και διαδοχικές διαλέξεις του, ότι τα πυρηνικά και βαλλιστικά πυραυλικά προγράμματα του Ιράν είναι από κοινού με την κατάσταση στο Πακιστάν, οι κορυφαίες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες θα ήθελα να προσθέσω τα εξής:
Η Διεθνής Υπηρεσία για την Ατομική Ενέργεια (ΙΑΕΑ – Βιέννη) αδυνατεί (βάσει 4σέλιδης έκθεσης) να γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν οι Ιρανοί στις πυρηνικές τους βάσεις (προφανώς γιατί δεν συνεργάζονται μαζί της).

Η ΙΑΕΑ δεν μπορεί να στηρίζεται από πλευράς πληροφοριών στη Τεχεράνη, αλλά και το Ισραήλ στην ΙΑΕΑ (οι Ιρανοί παραπληροφορούν).
Νέα στοιχεία εντοπίσθηκαν σχετικά με τις δραστηριότητες της Συρίας στην περιοχή DIR AZUR / AL KIBAR και την παραγωγή πλουτωνίου εκεί (με την βοήθεια Ιρανών και Βορειοκορεατών). Η περιοχή δέχθηκε από αέρος βομβαρδισμό τον Σεπτέμβριο του 2007 (από την Ισραηλινή IAF). Όμως η ΙΑΕΑ βρήκε πυρηνικά στοιχεία στη Συρία, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ επίσημα από τη Δαμασκό.
Στις 31 Μαΐου 2009 το Ιράν είχε στη βάση εμπλουτισμού του Ουρανίου στη ΝΑΤΑΝΖ 5000 φυγοκεντριστές, ενώ άλλες 2000 ήταν έτοιμες να εισαχθούν. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει περίπου 1300 κιλά LOW-ENRICHED URANIUM και αν προχωρήσει σε HIGH-ENRICHED URANIUM προσεγγίζει την μια πυρηνική βόμβα μέχρι το φθινόπωρο.
Η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας έχει επιπτώσεις στις Ιρανικές δραστηριότητες γιατί οι δύο χώρες σε τέτοια θέματα είναι “σιαμαίες”.
Το Ιράν παρά τα τρία “πακέτα” κυρώσεων από το ΣΑ/ΟΗΕ (Αποφάσεις 1696, 1737 και 1747) προχωρά ακάθεκτα προς την κατασκευή ατομικών όπλων.
Η Τεχεράνη προέβη πρόσφατα στην δοκιμή του πυραύλου “Σαχίν” (HAWK) για διευρυμένη αεράμυνα.
Η Τεχεράνη παντοιοτρόπως προσπαθεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Λίβανο, ενώ ανησυχία για κινήσεις “στοιχεία” της εξέφρασε στους Αμερικανούς η Υεμένη. Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος επιδιώκει να εντάξει περισσότερα F-16 στον αεροπορικό της στόλο.
Ελάχιστοι είναι οι παράγοντες στο Ιράν που επικρίνουν το καθεστώς στα πυρηνικά. Από τις εξαιρέσεις ο HASAN ROHANI (επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικής Έρευνας) που κατηγορεί την Ιρανική ηγεσία για δημαγωγία και παρακινδυνευμένη πολιτική.
Η Συρία δεν είχε δηλώσει στην ΙΑΕΑ τον πυρηνικό πειραματικό σταθμό της Δαμασκού (τελευταίες εργασίες).

Από την άλλη πλευρά είχαμε τα εξής:
Καθολική αναβάθμιση της άσκησης TURNING POINT-3 του Ισραήλ με την συμμετοχή όλων των κλάδων και υπηρεσιών και σενάριο αντιμετώπισης από κοινού των Ιρανών – Χαμάς – Χεζμπολάχ.
Αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση Νετανιέχου η περαιτέρω παραμονή στη θέση του Αρχηγού της MOSSAD Μερ Ντογκαν.
Δύο χώρες του Κόλπου των πετρελαίων πιθανότατα θα συνδράμουν σε ενδεχόμενο αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Οι Ιρανοί της Επαναστατικής Φρουράς έχουν υιοθετήσει πολλές “ιδέες” από τους TAMIL TIGERS σε ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις-αυτοκτονίας κατά Δυτικών – Ισραηλινών στόχων (διαβαθμισμένη μελέτη).
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Στρατηγός (εα) JAMES JONES μιλώντας πρόσφατα για τα Ιρανικά με τους επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας (στο πρόσφατο ταξίδι ΟΒΑΜΑ εκεί) ανέφερε ότι όλες οι επιλογές των ΗΠΑ “είναι στο τραπέζι”.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελετούν οι κορυφαίοι σύμβουλοι των Αρχηγών των IDF-IAF πρόσφατη 24σέλιδη μελέτη για τα πυρηνικά του Ιράν (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα).
Βάσει των ανωτέρω επιμένω ότι η κατάσταση είναι οριακή για το Ισραήλ. Δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Ούτε τον προτεινόμενο διάλογο από πλευράς ΟΒΑΜΑ, ούτε τις θεωρητικολογίες των Ευρωπαίων. Τα χρονικά περιθώρια πιέζουν. Αυτή την εποχή οι Ιρανοί δεν διαθέτουν S-300 PMU-2. Τα πολυδιαφημισμένα όπλα τους είναι αναξιόπιστα. Επιταχύνουν τον εμπλουτισμό του ουρανίου και θα προχωρήσουν σε οπλοποίηση. Προσπαθούν ανέντιμα να κερδίσουν χρόνο. Υποστηρίζουν τις παράνομες Σιϊτικές δραστηριότητες σε Λίβανο, Ν.Ιράκ, Αφγανιστάν, και ΒΔ Σαουδική Αραβία – Μπαχρέιν. Δεν υποχωρούν στο θέμα των νήσων ABU MUSA (διένεξη με HAE). Δεν πρόκειται να σταματήσουν τον εμπλουτισμό του Ουρανίου. Όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται η λήψη στρατιωτικής δράσης κατά των βασικών Ιρανικών πυρηνικών και πυραυλικών εγκαταστάσεων, καθώς και δράση των επίλεκτων Ισραηλινών (καταδρομείς κ.α.) μέσα στο Ιράν. Αν δεν γίνει κάτι μέσα στους επόμενους μήνες οι Ιρανοί θα μας ξαφνιάσουν (;) όπως οι κομμουνιστές της Β. Κορέας.
Πάντως σε μια συναφή με το Ιράν εξέλιξη οι δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τη Δαμασκό και τη Τεχεράνη στις Βουλευτικές Εκλογές του Λιβάνου (7 Ιουνίου) ηττήθηκαν από τις φιλοδυτικές δυνάμεις του συνασπισμού της 14ης Μαρτίου (Χαρίρι – Σινιόρα), οπότε η Χεζμπολάχ και ορισμένοι Χριστιανοί Μαρωνίτες δεν κατάφεραν καίριο πλήγμα κατά των φιλοδυτικών κομμάτων. Προφανώς οι πρόσφατες συμφωνίες ΗΠΑ-Λιβάνου, οι επισκέψεις Μπαϊντεν – Κλίντον – Σαρκοζί στην Βηρυτό ενίσχυσαν το φιλοδυτικό προφίλ στην “πρώην Ελβετία” της Μ. Ανατολής. Ανεξάρτητα των αποτελεσμάτων στις Ιρανικές εκλογές η ήττα της Χεζμπολάχ είναι ήττα του Ιρανού Προέδρου Αχμαντινεντζάντ.
Anaconda.gr

No comments: