Friday, 12 June 2009

Ν. Σαρκοζί: «Καταστροφή της Ευρώπης η Τουρκία»

Αποστολή εξετελέσθη. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ μετά την τελευταία περιοδεία του σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κρατά ανά χείρας ένα θετικό απολογισμό. Παραμένουν ωστόσο ακόμη οι διισταμένες απόψεις μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού σε αρκετά «ευαίσθητα» ζητήματα, όπως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπως υπογράμμισε ο οικοδεσπότης του Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

«Η δική μου θέση δεν προβλέπει ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ε.Ε.» τόνισε προχθές ο Γάλλος ηγέτης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στην πόλη Καέν, λίγες ώρες πριν από τις εκδηλώσεις για την 65η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία. Νικολά Σαρκοζί και Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν σε πολλά - από τη «σκληρή απάντηση» που θα πρέπει να δοθεί σε Ιράν και Βόρεια Κορέα, σε σχέση με τα πυρηνικά προγράμματά τους, μέχρι την ενίσχυση των προσπαθειών τους επόμενους μήνες για την οριστική διευθέτηση του Μεσανατολικού.

Συμφώνησαν όμως ότι εξακολουθούν να διαφωνούν ενώπιον της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ένα θέμα που αρχικά απέφυγαν να θίξουν για να μην υπάρξει αντίκτυπος στις ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να την υποδεχτούν στους κόλπους της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Ο Γάλλος πρόεδρος απαντά πως αν και δύο πλευρές αποδέχονται πως «η Τουρκία χρησιμεύει ως γέφυρα Δύσης και Ανατολής», διαφωνούν με τους τρόπους που θα λειτουργήσει αυτή η γέφυρα.

«Η Ευρώπη έχει τα σύνορά της και διαδραματίζει ένα ρόλο δύναμης σταθερότητας για όλο τον πλανήτη. Δεν θα μπορέσω να την αφήσω να καταστραφεί» έκλεισε το θέμα ο Νικολά Σαρκοζί.

Η «αντιπαράθεση» μεταξύ των δυο πρώτων κυριών της Γαλλίας και των ΗΠΑ και σε αυτή την περίπτωση περιορίστηκε στις ενδυματολογικές τους επιλογές. Η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί επέλεξε ένα φόρεμα του παριζιάνικου οίκου Dior, ενώ η Μισέλ Ομπάμα προτίμησε μια δημιουργία του Νεοϋορκέζου Michael Kors.

Λίγες ώρες αργότερα, προβάλλοντας το πρόσωπο της ενότητας μπροστά στον κοινό εχθρό, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πλάι πλάι στην ακτή Ομάχα της Νορμανδίας για τις εκδηλώσεις για την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων πριν από 65 χρόνια. Ετυχαν θερμής υποδοχής. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ το δίδαγμα αυτής της ημέρας - οι άνθρωποι καθορίζουν τον ρουν της Ιστορίας» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στην γκάφα της ημέρας υπέπεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που λόγω της σοβαρής αμφισβήτησής του στη Γηραιά Αλβιώνα σήμερα στεκόταν παραδίπλα ως «ζωντανός νεκρός πολιτικά», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Sun». «Βρισκόμαστε εδώ στην ακτή… Ομπάμα (αντί Ομάχα) για να τιμήσουμε το θάρρος των στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους» δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν.

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Ελεύθερος Τύπος

No comments: