Friday, 26 June 2009

Πού οδηγεί η νέα τρομοκρατία

Από τον Πάνο Σόμπολο
Φόβο για νέο χτύπημα -και μάλιστα πολύ σύντομα- από τη «Σέχτα Επαναστατών» εκφράζουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και οι ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με την ανάλυση της δεκασέλιδης προκήρυξης που εστάλη στα «Νέα». Η «Σέχτα» αναλαμβάνει πλέον με προκήρυξη την ευθύνη για τη δολοφονία του ηλικίας 41 χρόνων υπαρχιφύλακα Νεκτάριου-Αντώνη Σάββα στα Πατήσια. Κι αυτό που τους απασχολεί τώρα είναι ο επόμενος στόχος.
Οι αρμόδιοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι και δεν μπορούν να πουν πού θα χτυπήσουν οι τρομοκράτες, επειδή, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ίδιοι οι αξιωματικοί, στόχος μπορεί να είναι ένας μικρομεσαίος μαγαζάτορας αλλά και ένας μεγαλοεπιχειρηματίας, μεγαλοδημοσιογράφος ή και πολιτικός. Εκείνο το στοιχείο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στους αναλυτές είναι η αγριότητα που χαρακτηρίζει τις επιθέσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης, αλλά και η έλλειψη, όπως λένε, ιδεολογικής χροιάς στις προκηρύξεις της. Λένε, επίσης, ότι έχουμε μπει σε ένα αντάρτικο πόλεων, πράγμα που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας. Δηλαδή, με αυτές τις ερμηνείες των ειδικών οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι μπήκαμε πλέον σε μια νέας μορφής τρομοκρατία, πολύ πιο επικίνδυνη από αυτή που γνωρίζαμε με τις «παραδοσιακές» τρομοκρατικές οργανώσεις «17 Νοέμβρη» και ΕΛΑ.

Κι αν πράγματι δεν υπάρχει ιδεολογικό υπόβαθρο, όπως λένε οι ειδικοί, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, γιατί επιλέγονται στόχοι από παντού και από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ολα αυτά έχουν οδηγήσει πολλούς που μπορεί να είναι εν δυνάμει στόχος της «Σέχτας» να παίρνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας για να προστατευτούν από ένα ενδεχόμενο χτύπημα. Επιπλέον πολλά είναι τα πρόσωπα - πιθανοί στόχοι που βρίσκονται σε κατάσταση αγωνίας και τρόμου και καταφεύγουν στην Αστυνομία για προστασία ή φρούρηση ή προσλαμβάνουν απόστρατους αστυνομικούς και σεκιουριτάδες.

Ως προς την Αντιτρομοκρατική, η κατάσταση δεν είναι καλή. Μετά τα νέα δεδομένα της «Σέχτας», επαναπροσδιορίζονται τα μέτρα προστασίας των στόχων. Αν μέχρι τώρα ήταν οι φρουρούμενοι ή επιτηρούμενοι πιθανοί στόχοι γύρω στους ογδόντα, από τα γραφόμενα στην προκήρυξη θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν. Γεγονός, πάντως, είναι ότι σε αυτή την υπηρεσία έχει πέσει πολλή δουλειά και από υπηρεσία «λούφας» όπως λέγανε, σήμερα αναγκάζονται οι αστυνομικοί να δουλεύουν ακόμα και 24 ώρες το 24ωρο! Υπάρχουν, μάλιστα, και αιτήσεις αστυνομικών που ζητούν να μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης ενημερώνεται συνεχώς για τις έρευνες και τις αναζητήσεις, ενώ τα μέτρα που είχε σχεδιάσει ο ίδιος και ως πρώην εισαγγελέας παρουσίασε στη Βουλή ο συνάδελφός του, υπουργός Δικαιοσύνης για τις κάμερες, την τράπεζα DNA και την κουκούλα συζητούνται στη Βουλή και, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα «περάσουν». Ο υπουργός πιστεύει ότι με αυτά τα τελευταία μέτρα θα μπορέσει να καταπολεμήσει ευκολότερα την τρομοκρατία αλλά και την εγκληματικότητα που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Παράλληλα, ζητεί από την ηγεσία της Αντιτρομοκρατικής να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εξαρθρωθεί η «Σέχτα». Ελπίζει ότι η συχνότητα των χτυπημάτων της «Σέχτας» θα οδηγήσει τους αστυνομικούς στον εντοπισμό και στη σύλληψη των τρομοκρατών.
ΕΘΝΟΣ

No comments: