Tuesday, 16 June 2009

Αναμενόμενες εξελίξεις στις σχέσεις Ε.Ε.- Ισραήλ

Η ειρηνευτική διαδικασία στο επίκεντρο των εξελίξεων που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα δεχθεί επίσημα τη Δευτέρα το απόγευμα τον επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Αβιγκντορ Λίμπερμανμ ενώ την Κυριακή, τις απογευματινές ώρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρόκειται να εκφωνήσει πολυαναμενόμενη από τους παρατηρητές ομιλία, με κυρίαρχο θέμα της την ειρηνευτική διαδικασία, με εταίρο την Παλαιστινιακή Αρχή...

Θεωρείται πως όλα ανεξαιρέτως τα διμερή θέματα θα ανταλλαγούν απόψεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Λίμπερμαν κατά την επικείμενη επίσημη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ενώ η ΕΕ δεν θα παραλείψει να καταστήσει σαφές ότι ευνοεί μία εντελώς νέα και διαφορετική περίοδο στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Υπενθυμίζεται πως, από τα τέλη του 2008, η Ε.Ε. αναπτύσσει σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ έχει ανακοινώσει ότι δεν επιθυμεί και δεν ανέχεται «καμία επέκταση» των ισραηλινών οικισμών.

Από την πλευρά του το Βέλγιο ειδικά προωθεί μία διεύρυνση των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ και θέλει να ληφθεί μέριμνα για ένα καλύτερο πολιτικό περιβάλλον.

Άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως είναι η Ολλανδία και, σε μικρότερο βαθμό, η Γερμανία, δεν επιθυμούν, στη φάση αυτήν, να διατυπωθούν πολλά «προαπαιτούμενα», προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η αναθέρμανση του «τελματωμένου» για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ειρηνευτικού διαλόγου μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.

Η ανακοίνωση της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ, που λήγει στις 30 του μηνός και αντικαθίσταται από τη σουηδική, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές αντικατοπτρίζει κάποιες διχογνωμίες ανάμεσα στους εταίρους της Ε.Ε., ως προς την προσέγγιση του ζητήματος της Ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Βέβαια το Μεσανατολικό περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του επικείμενου Ευρωπαϊκού συμβουλίου (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί), με τη λήξη της τσεχικής προεδρίας της Ε.Ε..

Πρέπει να επισημανθούν σημεία του ειρηνευτικού διαλόγου που είναι σε «εκκρεμότητα», από καιρό: η ελεύθερη επικοινωνία με και από τη Λωρίδα της Γάζας, το πραγματικό «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας, η προώθηση μέτρων εμπιστοσύνης, ο διάλογος με αντικείμενο τη δημιουργία και η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με ειρηνικές σχέσεις προς το εβραϊκό.

«Ογκώδη» όσο κι «ακανθώδη» ζητήματα παραμένουν εξίσου «εκκρεμή» : το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ μέσω διαλόγου, αλλά και το «προσφυγικό» .

Θετική εντύπωση προκάλεσε το ότι νωρίτερα σήμερα ο τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν για το εβραϊκό κράτος από τον ειρηνευτικό «οδικό χάρτη» του έτους 2003.

Τονίζεται τέλος από πολιτικούς παρατηρητές που επικαλείται το Γερμανικό πρακτορείο ότι, τόσο στους κόλπους του ίδιου του Λικούντ του Νετανιάχου (σε επίπεδο βουλευτών οι 15 από τους 27), όσο και στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού (Ορθόδοξοι Εβραίοι) παρατηρούνται, ώρες πριν ο πρωθυπουργός δημοσιοποιήσει τις ειρηνευτικές προτάσεις, μεγάλες εντάσεις, με αιτία το ζητούμενο από την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα γενικώς άμεσο «πάγωμα» των εποικιστικών δραστηριοτήτων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: