Tuesday, 30 June 2009

Το ενσταντανέ της διάλυσης

Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr
Eχει μείνει αξέχαστο το συμβάν με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι έπειτα από ένα τρομοκρατικό χτύπημα μάζευαν τους κάλυκες με γυμνά χέρια και τα έβαζαν σ’ ένα κουτί τσιγάρων. Γελούσαμε και νομίζαμε ότι δεν θα τις ξαναδούμε. Είχαμε την εντύπωση ότι η νέα αντιτρομοκρατική είχε οργανωθεί και αφού είχε καταφέρει να εξαρθρώσει οργανώσεις που είχαν πίσω τους σχεδόν τρεις δεκαετίες συνωμοτικής εμπειρίας, η νέα απρόσεκτη γενιά τρομοκρατών δεν θα είχε πολλές ελπίδες.

Λογαριάζαμε όμως χωρίς την κυβέρνηση, που σε πέντε μόλις χρόνια κατόρθωσε με ρουσφέτια και μεταθέσεις να διαλύσει και αυτήν την υπηρεσία. Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» (27.6.2009) πιστοποιεί του λόγου το αληθές. Δείχνει τον τόπο της δολοφονίας του 41χρονου αστυνομικού στα Πατήσια. Εντός του περίκλειστου με τις κόκκινες κορδέλες τόπου του εγκλήματος βρίσκονται τρεις άνδρες. Οι δύο μόνο φορούν τις ειδικές μπλε φόρμες που χρησιμεύουν να μην πέσουν τρίχες ή άλλα βιολογικά στοιχεία (ώστε ό,τι βρεθεί να ανήκει στους δολοφόνους). Ο τρίτος φορά πολιτικά και περπατά μιλώντας στο κινητό, σπέρνοντας τα δικά του στοιχεία.

«Δύο στους τρεις είναι εκπληκτική πρόοδος», θα σκεφτεί κάποιος. Αμ, δε! Από εκείνους που φορούν τις μπλε φόρμες ο ένας φορά την ειδική κουκούλα -για να μην πέσουν τρίχες στον τόπο του εγκλήματος και μπερδέψουν τις έρευνες- και ο άλλος είναι ασκεπής. Το πιο αστείο είναι πως ο ασκεπής φορά την ειδική χειρουργική μάσκα που προβλέπει ο κανονισμός, ενώ ο κουκουλοφόρος (ο οποίος έχει μάλιστα ένα πυκνό μαύρο μούσι) δεν φορά τίποτε.

Με άλλα λόγια ξαναγυρίσαμε στην εποχή που οι αστυνομικοί μάζευαν τους κάλυκες στα πακέτα των τσιγάρων. Προφανώς κάποιοι τώρα φορούν τις γαλάζιες φόρμες από συνήθειο ή για τις ανάγκες της τηλεόρασης. Ολα όσα δίδαξαν οι ξένοι ειδικοί (και τα ακριβοπληρώσαμε) για το πώς γίνεται πιο αποτελεσματική η έρευνα, ακόμη και σε επίπεδο συλλογής στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος, πήγαν στράφι. Τι στην ευχή; Ούτε «CSI» στην τηλεόραση δεν βλέπουν οι αξιωματικοί τους;

Το επιχείρημα του μασκαρέματος με τις γαλάζιες φόρμες για τις ανάγκες της τηλεόρασης επιβεβαιώνεται και από ένα άλλο στοιχείο. Κάθε φορά που άνδρες της «Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας» μεταφέρουν έναν ύποπτο για τρομοκρατία κυκλοφορούν κουκουλοφόροι. Αυτό γίνεται διότι πρέπει να παραμένουν αόρατοι στο κοινό, υπό τον φόβο των αντιποίνων των τρομοκρατών. Ας ξεχάσουμε το γεγονός ότι ο άτυχος άνδρας της αντιτρομοκρατικής που δολοφονήθηκε ήταν γνωστός ακόμη και στους περαστικούς της οδού Δημητρακοπούλου. Ας ξεχάσουμε ότι φρουρούσε ακάλυπτος σ’ ένα χαλασμένο αυτοκίνητο της υπηρεσίας του. Οι φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος αποκαλύπτουν δεκάδες πρόσωπα της αντιτρομοκρατικής, αυτά που σε άλλες περιστάσεις κρύβονται κάτω από κουκούλες.

Γι’ αυτό, παρά τη διεθνή εμπειρία, που θέλει τις οργανώσεις δεύτερης γενιάς τρομοκρατών να είναι βραχύβιες, στην Ελλάδα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Κι αυτό διότι στο εξωτερικό οι ανάλογες υπηρεσίες δεν διαλύθηκαν μετά τις πρώτες επιτυχίες. Εμαθαν και χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα.
καθημερινη

No comments: