Friday, 1 May 2009

Εξοπλίζουν τον Στρατό με «πράσινη» ενέργεια

Προτάσσοντας τις οικολογικές του ανησυχίες, το Αμερικανικό Πεντάγωνο κάνει στροφή στις ανανεώσιμες πηγές με σκοπό να μειώσει τις δαπάνες για τη δράση των στρατευμάτων του
Με (ψευδο)οικολογική συνείδηση, υβριδικά στρατιωτικά οχήματα και φιλικά προς το περιβάλλον (αλλά όχι στους πολίτες) βομβαρδιστικά αεροσκάφη σχεδιάζουν να αιματοκυλούν στο μέλλον την υφήλιο οι πανταχού παρούσες αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το Πεντάγωνο, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στις ΗΠΑ, αποφάσισε να κάνει οικονομία, όχι φυσικά σε σφαίρες, αλλά σε πετρέλαιο. Στόχος του είναι να καλύπτει το 25% των αναγκών του σε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2025.

Η πολεμική αεροπορία από τη μεριά της, η πλέον ενεργοβόρα «δύναμη» του αμερικανικού στρατού, σκοπεύει να έχει απογειώσει δοκιμαστικά με συνθετικά καύσιμα το σύνολο του στόλου της μέχρι το 2011 και να προμηθεύεται 9,5 εκατομμύρια βαρέλια τέτοιων καυσίμων ετησίως μέχρι το 2016 (ένα βαρέλι ισούται με 42 γαλόνια ή 159 λίτρα).
Οικολογικές εκ πρώτης όψεως, οι εν λόγω κινήσεις δεν γίνονται για τη «φουκαριάρα» την υφήλιο αλλά για άλλους, περισσότερο κυνικούς λόγους (εξοικονόμηση χρημάτων τα οποία θα μπορούσαν να επενδύονται αλλού, λιγότερες απώλειες Αμερικανών στρατιωτών, ενεργειακή ευελιξία μέσω της απεξάρτησης από το πετρέλαιο).
Οι χαλεποί καιροί δεν επιτρέπουν σπατάλες κι από σπατάλες ο πολεμοχαρής αμερικανικός στρατός άλλο τίποτα.
Ενδεικτικά, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ καταναλώνουν συνολικά ημερησίως περί τα 340.000 βαρέλια πετρελαίου (40.000 μόνο στο Ιράκ), ενώ η πολεμική αεροπορία γεμίζει τα ντεπόζιτά της με 57,1 εκατ. βαρέλια καυσίμων ετησίως.
Η αεροπορία πλήρωσε πέρυσι 7,7 δισ. δολ. σε καύσιμα (από 2 δισ. δολ. το 2003), ενώ τα συνολικά ενεργειακά έξοδα του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης είχαν ανέλθει το 2006 σε 13,6 δισ. δολ. (το 2007 φέρεται να εκτοξεύθηκαν σε 18 δισ. δολ.).
Μονώνουν τις σκηνές
Προκειμένου να περικόψει τα παραπάνω έξοδα, το πεντάγωνο «επιστρατεύει» ποικίλες, περισσότερο ή λιγότερο εμπνευσμένες, μεθόδους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι σκηνές σε Ιράκ και Αφγανιστάν ψεκάζονται με ένα μονωτικό αφρώδες υλικό, ικανό να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία εντός τους, καθιστώντας αχρείαστα τα «κλιματιστικά» με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος κατά 50% και να εξοικονομούνται περί τα 2.381 βαρέλια καυσίμων ημερησίως (περίπου 2 εκατ. δολ. την ημέρα).
Η επιστημονική κοινότητα από τη μεριά της ατενίζει την τρέχουσα μιλιταριστική οικολογική στροφή με αισιοδοξία, τονίζοντας πως πολλές είναι οι «θετικές» τεχνολογίες (Ιντερνετ, GPS κ.ά.) που δοκιμάστηκαν πρώτα στις τάξεις του στρατού για να έρθουν εν συνεχεία να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, γεγονός το οποίο δεν αποκλείεται να συμβεί και στην περίπτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τα οφέλη
Αναλύοντας τα οφέλη στα οποία προσβλέπει η ηγεσία του αμερικανικού στρατού, ο Κιθ Ιστιν, ανώτατος αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων επιφορτισμένος με θέματα περιβάλλοντος, τονίζει:
Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP πως «καταναλώνοντας μικρότερες ποσότητες ενέργειας, όχι μόνο εξοικονομείς χρήματα αλλά σώζεις και ανθρώπινες ζωές, συγκεκριμένα των στρατιωτών που οδηγούν τα φορτία των καυσίμων διά μέσου εχθρικών εδαφών». Σημειωτέον πως τα εν λόγω κομβόι αποτελούν «αγαπημένους στόχους» των ανταρτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν (πλήγματα σε αυτοκινητοπομπές ευθύνονται για το 50% των αμερικανικών απωλειών).
Πέρα από τις όποιες αγνές προθέσεις ωστόσο, η πραγματική πρεμούρα της ηγεσίας του πενταγώνου είναι να πάψουν οι επιχειρήσεις του (και η επιτυχία αυτών) να «κρέμονται» από τη διαθεσιμότητα ή μη του πετρελαίου. «Στρατηγική απειλή» ονομάζει η «Wall Street Journal» την εν λόγω εξάρτηση των στρατευμάτων από τον μαύρο χρυσό, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας του οποίου αποτελούν «εύκολη λεία» στα χέρια τρομοκρατών.
Ελαφρύτερα μαχητικά και ηλεκτρικά τεθωρακισμένα

Τη στιγμή που οι πεζικάριοι καλούνται «να σβήνουν τα φώτα» και «να χαμηλώνουν τους θερμοστάτες», οι αεροπόροι μειώνουν το βάρος των αεροσκαφών προκειμένου αυτά να «καίνε» λιγότερο. Πιο συγκεκριμένα, τους αφαιρούν κάθε περιττό φορτίο (εργαλειοθήκες, στρώματα κ.λπ.), τα βάφουν με ελαφρύτερη μπογιά και χρησιμοποιούν μικρότερου βάρους μέταλλα (όπως τιτάνιο) στην κατασκευή των κινητήρων τους. Πιο συγκεκριμένα, 800 κιλά λιγότερη μπογιά υπολογίζεται πως μεταφράζονται σε 73.809 λιγότερα βαρέλια καυσίμων τον χρόνο.
Επιπροσθέτως, το πεντάγωνο έχει προχωρήσει σε παραγγελία 4.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, διαπραγματεύεται με ιδιωτικές εταιρείες την κατασκευή υβριδικών θωρακισμένων οχημάτων και προωθεί εξελίξεις στην τεχνολογία των συνθετικών καυσίμων.
Σημειωτέον πως το διά χειρός Μπαράκ Ομπάμα πακέτο στήριξης της οικονομίας «προσφέρει» στο υπουργείο Αμύνης 300 εκατ. δολ. για έρευνα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2007, στην αεροπορική βάση «Νέλις» της Νεβάδας λειτουργεί το μεγαλύτερο «ηλιακό χωριό» της Βόρειας Αμερικής, οι 72.000 ηλιακοί συλλέκτες του οποίου καλύπτουν το 25% των ενεργειακών αναγκών της συγκεκριμένης βάσης εξοικονομώντας 1 εκατ. δολάρια ετησίως.

Γόνοι πλουσίων
Γίνονται ακτιβιστές για την ουσία ή για το... θεαθήναι
Δεν είναι μόνο ο αμερικανικός στρατός που διέπεται από οικολογικές ανησυχίες -ιδίως όταν πρόκειται για... παράπλευρες απώλειες- αλλά και πολλοί πλούσιοι που ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι το πολύ χρήμα βλάπτει και το περιβάλλον. Ο γόνος της διάσημης οικογένειας Ρότσιλντ, Ντέιβιντ, ανησυχεί για το πλαστικό στις θάλασσες, ενώ κι άλλοι... συνάδελφοί του, γόνοι πλούσιων οικογενειών, αναπτύσσουν ακτιβιστική οικολογική δραστηριότητα, είτε ουσιαστικά είτε για το θεαθήναι...
Επενδύει μια περιουσία σε αιολικά πάρκα
Νίκολας Μπέργκρουεν
Χρηματιστής γερμανικής καταγωγής, που απέκτησε δισεκατομμύρια. Στα 46 του χρόνια πούλησε το πολυτελές διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, την έπαυλή του στη Φλόριντα και το αυτοκίνητό του. Πλέον ζει μόνο σε ξενοδοχεία κι επενδύει σε «πράσινα» έργα όπως τα αιολικά πάρκα. Η τελευταία του αγορά αφορούσε τεράστιες εκτάσεις γης στην Αυστραλία για να τις μετατρέψει σε βιολογικές φυτείες.
Αλυσοδένεται στη Βουλή
Ταμσίν Ομοντ
Εγγονή του σερ Τόμας Λις, βαρόνου του Ντορσέτ, εμπνεύστηκε από το κίνημα των σουφραζετών και σκοπεύει να αλυσοδένεται έξω από τη βρετανική Βουλή, κάθε φορά που θα συζητείται το θέμα της επέκτασης του Χίθροου. Πέρυσι συνελήφθη επειδή σκαρφάλωσε στο Κοινοβούλιο.
Υπερασπιστής των ζώων
Τζούλια Στέφενσον
Αλλη μία εγγονή, του σερ Ντέρεκ Βέστεϊ, της ομώνυμης αυτοκρατορίας του κρέατος. Είναι χορτοφάγος από την εφηβεία της και έχει ποζάρει γυμνή στο περιοδικό «Τatler» με σκοπό να προωθήσει τα δικαιώματα των ζώων. Θα είναι υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ /ΕΘΝΟΣ

No comments: