Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν και την παγκόσμια ασφάλεια

Με πολεμικές συγκρούσεις, καταστροφές και χάος θα βρεθεί αντιμέτωπος ο πλανήτης Γη, εάν ο άνθρωπος δεν καταφέρει να ελέγξει τις κλιματικές αλλαγές. Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις περιλαμβάνονται σε έκθεση Γερμανών ειδικών, οι οποίοι διερεύνησαν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και τα βασικά στοιχεία της έρευνάς τους περιέχονται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»).

Ο Γερμανός πολιτειολόγος και διευθυντής του «Γερμανικού Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Πολιτικής», Ντιρκ Μέσνερ, θεωρεί εαυτόν αισιόδοξο. Όταν όμως παρουσίαζε στους δημοσιογράφους τα αποτελέσματα της έρευνας του «Επιστημονικού Συμβουλίου της Γερμανικής Κυβέρνησης για την Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή», δεν άφηνε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Υποστήριξε, άλλωστε, πως σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια ικανή απάντηση στις κλιματικές αλλαγές, τότε η συνέπεια θα είναι να επικρατήσει χάος σε πολλές περιοχές της Γης.

Τα επιχειρήματα με τα οποία στήριξε τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι σχετικά απλά. Όπως είπε, οι κλιματικές αλλαγές θα προκαλέσουν συγκρούσεις εντός και μεταξύ διαφόρων χωρών για το νερό, τα εδάφη και τους πρόσφυγες. «Στη Γη υπάρχουν μεγάλες περιοχές όπου τα αποθέματα νερού μειώνονται συνεχώς λόγω των αλλαγών του κλίματος», ανέφερε ο Γερμανός ειδικός και πρόσθεσε: «Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι από τις περιοχές αυτές θα αρχίσουν να μετακινούνται αναγκαστικά αναζητώντας νερό. Τα αποθέματα νερού εξελίσσονται - συνεπώς - σε σημαντικό πρόβλημα, που θα φέρει σε δύσκολη θέση αρκετές χώρες».

Απειλούνται οικοσυστήματα και ασφάλεια

Στις Άνδεις και την περιοχή των Ιμαλαΐων το λιώσιμο το πάγων προχωρά μέρα με τη μέρα, θέτοντας σε κίνδυνο τους υδάτινους πόρους ολόκληρων περιοχών. Αν λοιπόν συνεχίσει το κλίμα να αλλάζει, όπως συμβαίνει σήμερα, η ομάδα των Γερμανών επιστημόνων πιστεύει ότι θα διαταραχθεί η ισορροπία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

«Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας», είπε ο Γερμανός ειδικός, μιλήσαμε με στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ, της Ομοσπονδιακής Ακαδημίας Στρατιωτικής Πολιτικής στο Αμβούργο, με αξιωματούχους του κινεζικού και ινδικού στρατού. Από όλους πήραμε σχεδόν την ίδια απάντηση: Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στις κοινωνίες θα είναι δραματικές. Και κατά συνέπεια ο στρατός δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγγυηθεί πια την ασφάλεια, διότι τα επακόλουθα θα ξεπερνούν τις δυνατότητες των στρατιωτικών δυνάμεων μιας ή περισσότερων χωρών».

Κατά την άποψη του Ντιρκ Μέσνερ, η απάντηση στην επερχόμενη καταστροφή βρίσκεται στα χέρια μας. Διότι, όπως λέει, «η πολιτική για το κλίμα, είναι ταυτόχρονα και πολιτική ασφαλείας που βλέπει μπροστά». Μάλιστα, δηλώνει σίγουρος ότι σήμερα διαθέτουμε, τόσο τις οικονομικές δυνατότητες, όσο και την τεχνολογία, ώστε να πετύχουμε. Το μόνο που λείπει - όπως είπε - είναι η βούληση, ώστε να κάνουμε μια σοβαρή αρχή!

Νοοz.gr

Comments