ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Αθήνα 25.05.2009

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μίλησε σήμερα Δευτέρα 25 Μαίου 2009, στο συνέδριο του Economist.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του:

«Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι για μια ακόμη φορά σε συνέδριο του Economist στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη 13η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, όπου συμμετέχουν και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Με πρωτοβουλίες, όπως αυτή, ο Economist προωθεί την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων, σε μία εποχή νέων προκλήσεων, μεγάλων ανατροπών και στο πλαίσιο μίας διεθνούς δομικής κρίσης, που διέρχεται η παγκοσμιοποίηση.

Ο 21ος αιώνας ανέτειλε διαμορφώνοντας τις συνθήκες ενός εντελώς καινούριου διεθνούς περιβάλλοντος, εξαιρετικά αβέβαιου και με την παγκόσμια κοινότητα να περνά μία βαθιά, πολυεπίπεδη δομική κρίση, που δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες.

Ο κόσμος σήμερα έχει αλλάξει άρδην, καθώς οι κοινωνικές συνθήκες, οι όροι συνεργασίας και διεθνούς αντιπαράθεσης, κυρίως στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι νέες ασύμμετρες απειλές, καθώς και η εν εξελίξει παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, τείνουν να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας.

Ιδιαίτερα η τελευταία, που κατά γενική ομολογία αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση μετά από αυτή του 1929, αποτυπώνει τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης που βιώνουμε στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Απέναντι στην κρίση αυτή η ανθρωπότητα στο σύνολό της, οι κοινωνίες, τα κράτη και οι θεσμοί, τα ίδια τα άτομα, όλοι εμείς οφείλουμε να λειτουργούμε συλλογικά, συνεργατικά και αλληλέγγυα. Μόνο με την αντίληψη και την προσπάθεια του συνόλου μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση. Μόνο συνεργαζόμενοι ως κοινωνίες, ως κράτη και ως οργανισμοί μπορούμε να επιτύχουμε την πρόοδο και να εμπεδώσουμε συνθήκες ασφάλειας και ανάπτυξης.

Η κυβέρνησή μας, με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, δίνει καθημερινή μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης, που πλήττει ακόμα και ιδιαίτερα ανεπτυγμένες χώρες και αναπόφευκτα συνεπάγεται μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα.

Μέσα σε αυτή την πρωτοφανούς έντασης παγκόσμια οικονομική δίνη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με βαθιές τομές πραγματοποιεί διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να είναι κατά το δυνατόν μικρότερες οι συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες και την οικονομική κατάσταση του τόπου. Προσπαθούμε δηλαδή, με τις πολιτικές μας δράσεις η οικονομική κρίση να μην γίνει και κοινωνική κρίση. Να μπορούν όλες εκείνες οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται πολύ περισσότερο από αυτήν την οικονομική κρίση, να την ξεπεράσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Και θέλω να τονίσω στο σημείο αυτό ότι είναι καθοριστικής σημασίας η συνεννόηση, η συναίνεση και η αλληλεγγύη όλων, ατόμων και θεσμών, ακόμη και σε προεκλογικό κλίμα, στο οποίο είναι φυσικό να υπάρχουν εντάσσεις.

Πιστεύω ότι για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα στον αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης πρέπει να υπάρξει μια προσφορά προτάσεων , ένας ανταγωνισμός, θα έλεγα, προτάσεων, όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να αναφερθώ κυρίως στον δικό μου τομέα ευθύνης , αυτόν της εθνικής άμυνας, ο οποίος θεωρείται από τους πιο σημαντικούς στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα διότι διασφαλίζει την ελευθερία, τη δημοκρατία και εν τέλει την ευημερία των πολιτών.

Οι ελληνικοί στρατηγικοί στόχοι κινούνται στα όρια που ορίζουν η ασφάλεια και σταθερότητα στο άμεσο γειτονικό περίγυρο, δηλαδή στη ΝΑ Ευρώπη και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και η προστασία και ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου ασφαλείας, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Η τρέχουσα, μάλιστα, προεδρία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ υπηρετεί αυτό το στόχο.

Είμαστε υποχρεωμένοι, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε, να υπερασπίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ανταποκρινόμενοι στις αξίες, στην ιστορία και στον πολιτισμό μας, προβάλλοντας κυρίως την αποτρεπτική μας ισχύ κατά τρόπο αξιόπιστο και αποτελεσματικό.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ανταποκρίνονται με ζήλο και αφοσίωση στη δύσκολη αποστολή τους. Ως βασικός παράγοντας της εθνικής μας ισχύος και σε συνεργασία με συμμαχικές και φίλες χώρες, εμπλέκονται ενεργά στις διεθνείς εξελίξεις, αναδεικνύοντας στην πράξη την εν γένει ετοιμότητα και τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο και αποδεικνύοντας καθημερινά τη σταθερώς αμετάβλητη προσήλωση της χώρας μας στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Η ενεργός συμμετοχή μας σε ειρηνευτικές αποστολές, πάντα σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών (γιατί και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πλέον με την διπλωματία την στρατιωτική φέρνει προστιθέμενη αξία στη διπλωματία που ασκεί το υπουργείο Εξωτερικών,) είναι ιδιαίτερης σημασίας. Πραγματοποιείται βεβαίως , σύμφωνα με τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας , αλλά λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις εθνικές προτεραιότητες και το εθνικό συμφέρον.

Αναφέρω χαρακτηριστικά τη συμμετοχή μας στην επιχείρηση Active Endeavour στη Μεσόγειο και στις εν εξελίξει ειρηνευτικές προσπάθειες της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, όπου παρότι η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, εντούτοις απαιτεί επαγρύπνηση καθώς και της ISAF στο Αφγανιστάν. Η τελευταία αποτελεί την κυριότερη αποστολή του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας κοινή πεποίθηση αποτελεί η ανάγκη συνέχισης συντονισμένων προσπαθειών, προκειμένου να εδραιωθεί ένα ασφαλές και δημοκρατικό κράτος, με απώτερο στόχο την ανάληψη από τον λαό του Αφγανιστάν της διαχείρισης των υποθέσεων της χώρας του. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τη διαδικασία της «Συνεκτικής Προσέγγισης» (Comprehensive Approach), πιστεύοντας σθεναρά ότι δεν μπορεί να υπάρχει αποκλειστικά στρατιωτική λύση στις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη χώρα αυτή.

Εξάλλου, η χώρα μας συμμετέχει με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, παρατηρητές ειρήνης και τεχνικά μέσα σε ειρηνευτικές αποστολές υπό την αιγίδα των Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ), σε Σκόπια, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Λίβανο (UNIFIL), Δυτική Σαχάρα, Τσάντ, Σουδάν, Αιθιοπία, Αμπχαζία και Νογκόρνο Καραμπάχ. Σημειώνω ότι ήμασταν η πρώτη χώρα που έστειλε φρεγάτα στο Λίβανο όταν η χώρα βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Στρατηγικό μας στόχο, εξάλλου, αποτελεί η διατήρηση ανοικτών θαλάσσιων οδών εμπορίου και επικοινωνίας, υπηρετώντας και τα συμφέροντα της ισχυρής εμπορικής μας ναυτιλίας. Εξ’ ου και η πολύ πρόσφατη συμβολή της Ελλάδας με τη συμμετοχή μίας φρεγάτας, μαζί με το ελικόπτερό της το προσωπικό και στελέχη σε επιτελικές θέσεις, στη διεθνή δύναμη της Ε.Ε. στο πλαίσιο της επιχείρησης ATALANTA για την αντιμετώπιση της πειρατείας στη Σομαλία. Μάλιστα, η χώρα μας είχε αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης στο αρχικό στάδιο της επιχείρησης

Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω τη συνεργασία του ΥΠΕΘΑ με Ευρωπαίους εταίρους μας, επενδύοντας στο πρόγραμμα δορυφορικής παρατήρησης της γης (Earth Observation - πρόγραμμα Helios 2 και MUSIS) και τη λειτουργία στο πλαίσιο της ΕΕ Τακτικού Σχηματισμού Μάχης (Battle Group - HELBROC BG) μεταξύ Ελλάδος - Βουλγαρίας - Ρουμανίας και Κύπρου. Και έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η Κύπρος μέσω της ΕΕ συμμετέχει για πρώτη φορά σε στρατιωτικό σχηματισμό μάχης. Στο Battle Group αυτό, του οποίου ηγέτιδα χώρα είναι η Ελλάδα, εντάσσεται στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΕΠΑΑ).

Ταυτόχρονα, αποσκοπώντας στην ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευαίσθητη ευρύτερη περιοχή μας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιδιώκει τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς περιφερειακές πρωτοβουλίες και διευρύνει τις διμερείς και διεθνείς δραστηριότητές του με τη συνεχή ανάληψη πρωτοβουλιών, πάντοτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών .

Για την ενίσχυση αυτού του σημαντικού έργου των Ενόπλων μας Δυνάμεων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί τον εκσυγχρονισμό και την οικονομικότερη και καλύτερη λειτουργία τους. Παράλληλα, έχουμε αναπροσαρμόσει τη στρατηγική μας σκέψη και δημιουργούμε ένα οργανωμένο πλέγμα για την αποτροπή και, εάν χρειασθεί, την επιτυχή αντιμετώπιση των οιωνδήποτε νέων προκλήσεων ασφάλειας.

Η ηγεσία και το σύνολο των στελεχών μας είναι σε θέση να υπηρετούν με αποτελεσματικότητα τη δύσκολη και υψηλή τους αποστολή, μέσα από ένα νέο επιχειρησιακό πνεύμα, εκπέμποντας μήνυμα αποφασιστικότητας και επιβεβαιώνοντας την ορθότητα των στόχων και των επιλογών, που από κοινού - πολιτική και στρατιωτική ηγεσία - έχουμε θέσει.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά για την θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με την ανάληψη εύστοχων πρωτοβουλιών. Στην εποχή μας είναι δεδομένο ότι η ασφάλεια του ενός είναι και ασφάλεια του άλλου και αν ο ένας αισθάνεται ανασφαλής, αισθάνεται και ο άλλος. Ταυτόχρονα, είναι γεγονός ότι η ασφάλεια της Ευρώπης συνδέεται άρρηκτα με την ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων. Σίγουρα η πολιτική των συγκρούσεων στα Βαλκάνια έχει υποχωρήσει σημαντικά. Τα Βαλκάνια δεν θεωρούνται πλέον η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» , ωστόσο η περιοχή πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής αφού εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες αβεβαιότητας και πιθανόν και έντασης.

Η Ελλάδα διαμορφώνει τα τελευταία χρόνια με την εξωτερική της πολιτική έναν ιδιαίτερο ρόλο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εμπλεκόμαστε ενεργά με ακριβή προγραμματισμό, σχεδιασμό και υλοποίηση, σημαντικών δράσεων πολιτικών, διπλωματικών, οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων. Στηρίζουμε με συνέπεια την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Αυτό που χρειάζονται οι λαοί της ΝΑ Ευρώπης είναι ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ τους με υπέρβαση αδιεξόδων από το παρελθόν, εθνικιστικών ιδεολογημάτων και πολιτικών.

Τον περασμένο Οκτώβριο έλαβα την πρωτοβουλία και προσκάλεσα για πρώτη φορά όλους τους υπουργούς Αμύνης στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση και να συνεορτάσουμε την 28η Οκτωβρίου. Παρότι υπήρξαν αντιδράσεις στις χώρες τους και κριτική όπως και στην Ελλάδα, για αυτή την πρωτοβουλία, εντούτοις ανταποκρίθηκαν όλοι.

Και ανταποκρίθηκαν γιατί πρέπει οι υπουργοί Άμυνας να συναντιόμαστε και να δίνουμε το μήνυμα στους πολίτες ότι μπορούμε, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες μας, από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να συζητούμε και να αναζητούμε λύσεις. Λύσεις που οδηγούν στην εμπέδωση της ασφάλειας μέσω της οποίας καθίσταται εφικτή η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Διότι ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα, σε μια περιοχή με ένα αβέβαιο μέλλον;

Γι αυτό ακριβώς πιστεύω ότι, αν και υπήρξε κριτική και προς αυτούς που ανταποκρίθηκαν και σε μένα που πήρα την πρωτοβουλία, μια κριτική μικρής μειοψηφίας και ακραίων φωνών, η νέα γενιά ανταποκρίθηκε πλήρως και είδε θετικά αυτή την πρωτοβουλία. Το μέλλον των Βαλκανίων πρέπει να το κτίσουμε όχι με το βαλκανικό μάτι του χθες , αλλά με την ευρωπαϊκή προσέγγιση του αύριο, με τη συνένωση προσπαθειών και δυνάμεων όλων των πολιτών της ΝΑ Ευρώπης.

Κύριος άξονας της πολιτικής μας είναι η ανάπτυξη ισότιμων διμερών σχέσεων και η δραστηριοποίηση της Ελλάδας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Η Ελλάδα είναι σήμερα ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας στα Βαλκάνια, συμβάλλοντας με επενδύσεις, αλλά και με διάθεση εθνικών πόρων στη σταθερότητα, στην ανάπτυξη και στην πρόοδο ολόκληρης της περιοχής.

Η Ελλάδα έχει επενδύσει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκάνια - Τουρκία) 13,25 δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ μόνο στον τραπεζικό τομέα απασχολεί 34.757 υπαλλήλους από τον τοπικό πληθυσμό.

Η πολιτική μας στηρίζει και ενισχύει την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών της περιοχής εφόσον βέβαια αυτές πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ένταξης.

Από τη πλευρά μας στηρίζουμε κάθε προσπάθεια υποψήφιας χώρας, όπως πράξαμε πρόσφατα στην περίπτωση της Κροατίας αλλά και της Αλβανίας. Το ίδιο θα πράξουμε για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι απαιτήσεις ένταξης.

Σχετικά με τα Σκόπια το ζήτημα της ονομασίας και η μη ένταξη τους δεν αποτελεί ?ιδιοτροπία? ή ?πείσμα? της Ελλάδος αλλά ένα σοβαρό πρόβλημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και κυρίως την γενική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η επίτευξη λύσεως στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, θα διευκολύνει την πορεία της γειτονικής χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, διότι διαφορετικά δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Η χώρα μας είναι ο πρώτος επενδυτής στην γειτονική χώρα και εξυπακούεται ότι είμαστε εκείνοι που θέλουμε να συμμετέχουν τα Σκόπια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ώστε να υπάρχει ασφάλεια των συνόρων της περιοχής. Οφείλω να σας πω ότι η Ελλάδα έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα για να συναντηθούμε με τα Σκόπια. Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα -προσφορά στην ειρήνη της περιοχής.

Περιμέναμε και από τα Σκόπια , από την άλλη πλευρά, να γίνει εξίσου ένα βήμα και να συναντηθούμε. Η αδιαλλαξία τους δεν το επέτρεψε. Η κυβέρνηση της Ελλάδος έκανε ένα βήμα προς την ειρήνη, γεγονός που αποδεικνύει και τα ηγετικά προσόντα του Πρωθυπουργού της Ελλάδος που έλαβε μια «αντιδημοφιλή» απόφαση με γνώμονα τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειες με στόχο την βελτίωση τους, τόσο σε θέματα ?χαμηλής? όσο και ?υψηλής? πολιτικής, έτσι ώστε να εδραιωθούν στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας. Υπάρχει όμως μια στασιμότητα η οποία οφείλεται στην πολιτική και στη συμπεριφορά την οποία έχει αναπτύξει η Τουρκία.

Περιμένουμε και από την πλευρά αυτή να κάνει τα απαραίτητα βήματα και να προχωρήσει σε κινήσεις που συνάδουν με ένα κράτος μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ , αλλά και με ένα κράτος που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ. Περιμένουμε να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ελληνική μειονότητα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Και περιμένουμε να σταματήσουν οι παραβάσεις οι παραβιάσεις, αλλά και οι υπερπτήσεις τόσο στον εναέριο χώρο, όσο και οι παραβάσεις και παραβιάσεις στα εθνικά χωρικά ύδατα.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι ο σχεδιασμός της εθνικής αμυντικής πολιτικής υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία της χώρας σε διεθνές επίπεδο και το σύνολο των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση των σύγχρονων συνθηκών ασφάλειας διασφαλίζοντας την ειρήνη , τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, όπως επιβάλλει η γεωπολιτικά χρήσιμη θέση της χώρα μας.

Η επένδυση στον τομέα της εθνικής άμυνας, όπως έχω τονίσει ξανά από το ίδιο βήμα, είναι επένδυση στην ειρήνη, στην κοινωνία και στον ίδιο τον άνθρωπο. Και αυτό όχι μόνο γιατί όταν δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον μπορούν να προσελκυσθούν επενδύσεις, οι οποίες ανοίγουν νέες θέσεις απασχόλησης, (αφού κανείς δεν τολμά να κάνει επενδύσεις σε ένα αβέβαιο περιβάλλον) αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτελείται ο κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό δαπανώνται και αρκετά χρήματα στον τομέα της άμυνας, ο οποίος όμως έχει και το δικό του μερίδιο στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.

Έχω κατ΄ επανάληψη τονίσει στη Σύνοδο υπουργών Εθνικής Αμύνης στην ΕΕ ότι η χώρα μας ίσως είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που τα αεροπλάνα της πετούν τόσο πολύ, (περίπου 100.000 ώρες το χρόνο). Τα πλοία μας είναι 250 ημέρες το χρόνο στη Θάλασσα. Ο Στρατός Ξηράς σε μια διαρκή επαγρύπνηση. Και αυτό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε μια δύστροπή συμπεριφορά.

Θέλω να αναφερθώ πολύ περιληπτικά στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Είναι γνωστό ότι στη συντριπτική πλειονότητα τους οι λαθρομετανάστες έρχονται από την περιοχή της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι είτε η Τουρκία δεν κάνει καλά τη δουλειά της, ή αυτό γίνεται με την ανοχή της.

Και γι αυτό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αναπτύξει ιδιαίτερη πρωτοβουλία στις συνόδους των υπουργών της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι πρέπει να διαφυλαχθούν τα σύνορα της Ευρώπης από τη λαθρομετανάστευση. Σπαταλούμε και εκεί πάρα πολλά χρήματα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το Λιμενικό, το οποίο είναι το κυρίαρχο στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες που μας δίνονται στον τομέα της άμυνας την επένδυση στην καινοτομία και στο ανθρώπινο κεφάλαιο, έτσι ώστε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να ενεργεί ως χρήσιμος παράγοντας και αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος, συμμετέχοντας ενεργά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας σε όλο τον κόσμο, αναλαμβάνοντας σημαντικό ρόλο στη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής διαβίωσης σε χώρες που έχουν δοκιμαστεί από συγκρούσεις.

Θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε - στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και παρά τις πιεστικές και αυξημένες ανάγκες σε εθνικό επίπεδο - στις προσπάθειες των διεθνών οργανισμών, προκειμένου να εδραιώσουμε προοδευτικά ένα σταθερό και ασφαλές διεθνές περιβάλλον».
http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7636888

Comments