Wednesday, 20 May 2009

Το «μπάρμπεκιου» βλάπτει το περιβάλλον

Το «οικολογικό αποτύπωμα» που αφήνει το ψήσιμο ενός φαγητού στα κάρβουνα είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από την επίπτωση στο περιβάλλον που έχει το ψήσιμο με προπάνιο ή με υγροποιημένο αέριο LPG (μίγμα προπανίου και βουτανίου), σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα έγινε από τον Έρικ Τζόνσον και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό για το περιβάλλον «Environmental Impact Assessment Review». Σύμφωνα με την μελέτη, τόσο το προπάνιο όσο και το αέριο LPG είναι πάρα πολύ πιο αποδοτικά σε σχέση με τα κάρβουνα, τόσο στην παραγωγή τους όσο και κατά την χρήση τους στο μαγείρεμα.

Τα κάρβουνα παράγονται με την θέρμανση ξύλων σε μια κάμινο, μια διαδικασία που έχει αποδοτικότητα 20 - 35%, καθώς το περισσότερο από το υπόλοιπο ξύλο μετατρέπεται σε αέριο και εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα για το προπάνιο και το LPG η αποδοτικότητα ξεπερνά το 90%.

Η μελέτη τονίζει επίσης ότι οι ψηστιέρες που δουλεύουν με αέριο, μοιάζουν με τους συμβατικούς ηλεκτρικούς φούρνους, καθώς έχουν διακόπτες που ανοίγουν και κλείνουν την τροφοδοσία με αέριο. Αντίθετα οι ψηστιέρες με κάρβουνα δεν μπορούν εύκολα να ρυθμίσουν την κατανάλωση καυσίμου (κάρβουνου).

Ακόμα η έρευνα επισημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος από τα χρησιμοποιούμενα κάρβουνα στην Ευρώπη εισάγονται από αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως της Αφρικής, γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες δέντρων και άλλης ξυλείας καταστρέφεται σε αυτές τις χώρες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: