Friday, 29 May 2009

ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Γράφει: ο Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Λίβανο μέχρι το HAMASTAN οι πόλεμοι αποδεικνύονται ότι είναι διαφορετικοί των προηγουμένων, ενώ σταδιακά θα μεταπίπτουν σε εντελώς νέα πεδία μαχών.
Οι εχθροί της Δύσης δεν θα μπορούν να ισοδυναμούν την Δυτική τεχνολογία, γι αυτό θα ενεργούν ασύμμετρα και μη-γραμμικά για να καταστήσουν την τεχνολογία αναποτελεσματική.
Είναι πολύ πιθανό να έχεις θέσει υπό τον έλεγχό σου όλες τις βάσεις του εχθρού, και ξαφνικά κάποιοι 18χρονοι με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs) να σου προκαλέσουν πολλά προβλήματα και απώλειες, επιφέροντας δυσμενείς επιπτώσεις στις στρατιωτικές μονάδες.

Οι Δυτικοί στρατοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι πόλεμοι θα έχουν παλίρροια και άμπωτη και δεν θα τελειώνει ποτέ η διένεξη, ακόμα και αν έχει απονευρώσει όλους τους πυρήνες της αντίστασης.

Οι αντίπαλοι της Δύσης στο AFPAK και στη Μεσοποταμία κινούνται “σε επίπεδο φυλών, άρα οι φυλές και οι μεταξύ τους σχέσεις θα καθορίζουν πολλά στο μέλλον”.
Η ιδεολογία οργανώσεων τύπου Χαμάς και Χεζμπολάχ θα επιβιώνει, και μπορεί να εξαλειφθεί αν εξοντώσεις και τον τελευταίο δικό της. Τέτοιοι εχθροί (όπως αποδείχθηκε από τις Ισραηλινές επιχειρήσεις στο Λίβανο και στο HAMASTAN δεν μπορούν να εξαλειφούν τελείως. Η Χεζμπολάχ το 2006 επιβίωσε (παρά τις απώλειες), υποχωρώντας αργά, ενώ παράλληλα έβαλε με καταιγισμό πυραυλικών επίθεση στο Β. Ισραήλ.

Τα LESSONS LEARNED από το Λίβανο είναι εντυπωσιακά, ενώ απεδείχθη ότι για πρώτη φορά από το 1948 η Ισραηλινή εφεδρεία εμφάνισε κενά.

Απαραίτητες για να αντιμετωπίσουν τους μελλοντικούς εχθρούς σε κατοικημένους τόπους είναι οι URBAN TRAINING FACILITIES (όπως η Ισραηλινή στην έρημο NEGEV που είναι μια σύγχρονη Αραβική πόλη σε Μεσανατολική Αρχιτεκτονική, τζαμιά, νοσοκομεία, γέφυρες, σχολεία). Εκεί εκπαιδεύονται Αμερικανοί Πεζοναύτες και επίλεκτες δυνάμεις του Ισραήλ. Πόσο άραγε γνωρίζουμε καλά πόλεμο κατοικημένων τόπων;

Στις 56 σελίδες μελέτης του Διοικητή της Νατοϊκής TRANSFORMATION COMMAND (SACT) και της Αμερικανικής JOINT FORCES COMMAND (JFC) Στρατηγού JOHN MATTIS με τίτλο “οι ΗΠΑ στις επόμενες δύο δεκαετίες”, επισημαίνεται ότι “οι μελλοντικοί πόλεμοι θα είναι πιο κοντά στο AGINCOURT του 1415 όταν οι Άγγλο-Ουαλοί ιππότες νίκησαν τους Γάλλους, παρά στο STAR TREK”. (Για τη μάχη του AGINCOURT μπορείτε να διαβάσετε στον Σαίξπηρ “HENRY-V” ή στο βιβλίο του Τζην Κήγκαν “ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ”.

Επανερχόμενοι στο AFPAK τι θα συμβεί σε κάποια χρονική φάση στο Αφγανιστάν, αν οι TALIBAN έχουν στη διάθεσή τους εναντίον των UAVs βραχέως βεληνεκούς αντιαεροπορικά συστήματα; (Ειδικά στον “δακτύλιο του LOGAR – WARDAK – WAZNI – ZABUL – HELMAND). Δηλαδή τι θα γίνει αν οι TALIBAN έχουν MANPADS τύπου STRELA – IGLA. Έχουν οι Αμερικάνοι έτοιμο ένα “Σχέδιο Β”;

Τέλος στο ευρύτερο ορίζοντα, μπορούν Ινδοί και Πακιστανοί να ελέγξουν μια πυρηνική κρίση; Όπως είναι γνωστό δεν διαθέτουν υψηλού επίπεδου συστήματα EARLY WARNING και DETECTION, ενώ μια πυρηνική αντιπαράθεση θα έχει και άμεσο αποτέλεσμα την απώλεια 22 εκατ. ανθρώπων.

Επιπρόσθετα υπάρχει μεγάλη ανησυχία γιατί “παρατηρείται νευρικότητα που μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα”. Μου θυμίζει το 1983 επί Ψυχρού Πολέμου, την Αμερικανική άσκηση των ΗΠΑ με την ονομασία ABLE ARCHER την οποία η τότε ΕΣΣΔ εξέλαβε ως πυρηνική επίθεση των Αμερικάνων. Τότε επικρατούσε ιδιαίτερη νευρικότητα και λόγω της κατάρρευσης των Νοτιοκορεατικού αεροσκάφους KAL από Σοβιετικό πύραυλο αέρος-αέρος στη νήσο Σαχαλίνη στην Άπω Ανατολή. Ασφαλώς από τα χειρότερα είναι το BROKEN ARROW, που σημαίνει απώλεια ατομικού όπλου. Και υπάρχουν κάποιες (20;) LOOSE NUKES στον μετα-Σοβιετικό χώρο που δεν βρέθηκαν ποτέ. Πού είναι σήμερα;
Anaconda.gr

No comments: