Friday, 22 May 2009

Ουαχαμπισμός: Το Ισλάμ στη Σαουδική Αραβία

"Την εποχή που γεννήθηκε ο Μοχάμεντ Αμπντ Αλ Ουαχάμπ, οι άνθρωποι αναζητούσαν το σωστό Ισλάμ… Λάτρευαν τις πέτρες, τα δέντρα και τους τάφους. Και ήρθε ο Αλ Ουαχάμπ και άσκησε κριτική σε αυτό... Ο απόστολος εστάλη στη Μέκκα και κατήργησε τα ειδωλολατρικά σύμβολα και η λατρεία περιορίστηκε μόνο στο Θεό. Είναι η ανανέωση της αποστολής του Μωάμεθ".
Sheikh Abdul Mohsen Al Obaikam.
Ο Ουαχαμπισμός απαγορεύει το κάπνισμα, απαγορεύει τις εικόνες επειδή παραπέμπουν στην ειδωλολατρία. τις φωτογραφίες, τον κινηματογράφο και το χορό. Ο Ουαχαμπισμός απαγορεύει επίσης τη μουσική καθώς και κάθε είδους καινοτομίες επειδή τις θεωρεί αντιισλαμικές. Ο ασπασμός του εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, και την κατεύθυνση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια, ακόμα και η ανώτατη εκπαίδευση, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη θρησκεία, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε να θεωρούνται "θρησκευτικά σχολεία".

Το κίνημα του Ουαχαμπισμού πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του, τον Μοχάμεντ Αμπντ Αλ Ουαχάμπ (1703-1792), ο οποίος στόχευε σε μία επιστροφή στις αυθεντικές αξίες του Ισλάμ. "Ήταν μία ανανέωση και σωτηρία από τη σκόνη που είχε πέσει πάνω μας" λέει ο Abdul Mohsen Al Obaikam (Αμπντούλ Μόχσεν Αλ Ομπαϊκάμ)* , μέλος του Συμβουλίου Majlis Al Shoura.

Την περίοδο εκείνη πολλοί μουσουλμάνοι είχαν υιοθετήσει θρησκευτικές πρακτικές όπως η εικονολατρία ή η αγιοποίηση προσώπων- που εξόργιζαν τον Αλ Ουαχάμπ, ο οποίος θεωρούσε ότι η ισλαμική εφαρμογή δεν συμβάδιζε με την ισλαμική παράδοση. Το να προσεύχεται κανείς σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον ίδιο το θεό** δεν είναι αποδεκτό στο Ισλάμ. "Οι Ουαχαμπιστές ήταν πολύ αυστηροί απέναντι σε αυτό και έφταναν στο σημείο να θεωρούν άπιστο κάποιον που προσευχόταν και ζητούσε κάτι από έναν άγιο, και όχι από τον ίδιο το Θεό" εξηγεί η ιστορικός κ. Hatoon al Fasi.

Τα κηρύγματα του Αλ Ουαχάμπ είχαν διχάσει ακόμα και τους μουσουλμάνους της γενέτειράς του, Uyaynah, γεγονός που οδήγησε στον διωγμό του από την πόλη.

Οι αυστηρές του ιδέες βρήκαν την ανταπόκριση του εμίρη της πόλης Ad-Dir'iyah, του Muhammad Ibn Saud πρόγονο της σημερινής βασιλικής οικογένειας της χώρας. Ο Ιμπν Σαούντ συνέβαλε με το σπαθί και ο Αλ Ουαχάμπ με το Κοράνι και μέχρι τον 19ο αιώνα, το βασίλειο των Αλ Σαούντ απλώθηκε σε όλη σχεδόν την αραβική χερσόνησο και ο Ουχαμπισμός έγινε το επίσημο θρήσκευμα. Ο Σεϊχης Abdul Mohsen Al Obaikam το θέτει απλά: "Ήταν ένα μήνυμα, το οποίο είχε ανάγκη από δύναμη. Κι έτσι ο εμίρης Μοχάμεντ Ιμπν Σαούντ αναγκάστηκε να πολεμήσει μερικά χωριά. Τα οποία δεν είχαν κάτι που να είχε ιδιαίτερη αξία. Βρίσκονταν στην έρημο. Δεν είχαν κάτι πλούσιο. Δεν είχαν θησαυρούς".

Η κ. Hatoon al Fasi, τονίζει την πολιτική διάσταση αυτής της συμμαχίας: "Ήταν ενός είδους ιδεολογία που συμπληρώθηκε από πολιτική ισχύ και βούληση, για να εξαπλωθούν σε όλη την Αραβία, όπως και συνέβη". Πρόκειται για τη συμμαχία που καθόρισε τον χαρακτήρα του ισλαμικού κράτους της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, στη χώρα όπου "γεννήθηκε" το Ισλάμ επικράτησε "η δικαιοσύνη του θεού" και η Σαρία έγινε ο Ποινικός της Κώδικας.

"Είμαστε ένα ισλαμικό κράτος, αυτό είναι αλήθεια", λέει η Fawziah Al-Bakhr, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Σαούντ στο Ριάντ.

Και προσθέτει: "τα ιερά τεμένη βρίσκονται στη χώρα μας και είμαστε περήφανοι για αυτό. Αλλά όταν σκεφτόμαστε τη δημιουργία της χώρας, σκεφτόμαστε ότι δημιουργήθηκε πάνω σε 2 κατευθύνσεις: τη θρησκευτική και την πολιτική". Κάτι που είχε άμεση επίδραση στην κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας και εξακολουθεί να έχει. "Το σύστημα εκπαίδευσης καθιερώθηκε για τα αγόρια πριν από 60 χρόνια και για τα κορίτσια πριν από 40 χρόνια μέσω των Ουαχαμπιστών" λέει η Fawziah Al-Bakhr, διευκρινίζοντας όμως ότι "ήμουν κι εγώ ένας από τους ανθρώπους που πέρασαν από τα δημόσια σχολεία. Έκανα τα ίδια βιβλία με τους υπόλοιπους, αλλά δεν επηρεάστηκα".

Η κ. Αλ Μπακρ λέει ότι παιδεία στην χώρα διαμορφώθηκε από τους Ουαχαμπιστές

"Εδώ η πολιτική και η θρησκεία αναμειγνύονται" διαπιστώνει ένας εργαζόμενος στο Islamic Hotline, την τηλεφωνική υπηρεσία στη Σ. Αραβία που παρέχει πληροφορίες και λύνει απορίες σχετικά με το Ισλάμ. Πιστεύει όμως ότι η θέση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία και το γεγονός ότι δεν τους επιτρέπεται να οδηγούν, δεν προκύπτει από τον Ουαχαμπισμό: "Οι γυναίκες δεν οδηγούν στη Σαουδική Αραβία, αλλά αυτό είναι παράδοση, δεν οφείλεται στη θρησκεία". Όπως λέει "το Ισλάμ αριθμεί περίπου 1,2 δις πιστούς και στο 95% των μουσουλμανικών κρατών οι γυναίκες οδηγούν αυτοκίνητα".

Ο Ουαχαμπισμός σήμερα διχάζει μιας και θεωρείται από ορισμένους ως ο "πατέρας" της "ισλαμικής τρομοκρατίας". Από πολλούς μελετητές γίνεται αντικείμενο κριτικής, ενώ από απλούς πολίτες ο συντηρητισμός του εκλαμβάνεται ως εμπόδιο. "Η γυναίκα του προφήτη "οδηγούσε" μια καμήλα και είμαι σίγουρη πως αν ο προφήτης είχε αμάξι εκείνη την εποχή θα το χρησιμοποιούσε, γιατί ήταν πολύ έξυπνος και ήξερε πώς να κάνει τη ζωή του ευκολότερη" λέει η Fawziah Al-Bakhr, που είναι μία από τις 47 γυναίκες που οδήγησαν "παράνομα" αυτοκίνητο στους δρόμους του Ριάντ, στις 6 Νοεμβρίου του 1990, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση.

Ο Σεΐχης Abdul Mohsen Al Obaikam λέει ότι πάνω από όλα "είναι μια μουσουλμανική πτυχή και πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Ουαχαμπισμός διαφέρει από συμπεριφορές ορισμένων. Όπως επίσης παρατηρούμε ότι αυτοί που παρέκκλιναν από αυτή τη γραμμή της σκέψη και της ιδεολογίας, παρέκκλιναν και από τα μουσουλμανικό πιστεύω".

Σημειώσεις:
* Ο κ. Αμπντούλ Μόχσεν Αλ Ομπαϊκάμ είναι μελετητής του Ισλάμ, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Majlis Al Shoura, καθώς επίσης και μέλος της Επιτροπής Ισλαμικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
** Λόγω του μονοθεϊστικού χαρακτήρα του Ισλάμ, που δηλώνεται στον πρώτο πυλώνα "Δεν υπάρχει άλλος θεός από το θεό και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του.
ΠΗΓΗ

1 comment:

Ali al Yunani said...

Ο μύθος του «Ουαχχαμπισμού» και μια ματιά στο «Σαλαφιστικό» Ισλάμ
http://alialyunani.wordpress.com/2013/06/29/%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%87%CF%87%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B1/