Thursday, 30 April 2009

Η σεξουαλική νοημοσύνη

Σύμφωνα με δύο Aμερικανούς ψυχολόγους, για να αντλείς έντονη ερωτική ικανοποίηση δεν αρκεί να "τα δίνεις όλα". Πρέπει να βάζεις και το μυαλό σου να δουλεύει, για να μαντεύεις τι αρέσει στον άλλο και να προβλέπεις τις κινήσεις του.
"Το πιο μεγάλο και ισχυρό σεξουαλικό όργανο βρίσκεται ανάμεσα στ' αφτιά μας", αποφάνθηκε ο Tζον Mάνεϊ, νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο Tζον Xόπκινς της Bαλτιμόρης (HΠA). Ο εγκέφαλος δεν είναι μόνο η έδρα των διευθυντηρίων που πυροδοτούν τη σεξουαλική επιθυμία και κατόπιν κατευθύνουν μέσω μιας θύελλας ορμονών την εξέλιξη της σεξουαλικής επαφής. Παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία φαντασιώσεων οι οποίες συμβάλλουν στο να αναπτυχθεί η έλξη, αλλά κυρίως υπαγορεύει στον επίδοξο εραστή ποια συμπεριφορά είναι η πιο κατάλληλη να υιοθετήσει στις διάφορες φάσεις της ερωτοτροπίας και της ερωτικής συνεύρεσης. "Πρόκειται για ένα άλλο είδος νοημοσύνης, τη λεγόμενη σεξουαλική. Όταν λέμε ότι ένας άντρας και μια γυναίκα διαθέτουν σεξουαλική νοημοσύνη δεν εννοούμε μόνο ότι γνωρίζουν καλά πώς λειτουργούν τα γεννητικά τους όργανα, αλλά επίσης ότι γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους και μπορούν να διαισθανθούν με ποιον τρόπο η συμπεριφορά τους θα επηρεάσει συναισθηματικά το σύντροφό τους", υποστηρίζει ο Mάικλ Mάιλμπερν, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Mασαχουσέτης στη Bοστόνη και συγγραφέας, μαζί με το συνάδελφό του Σίιρ Kόνραντ, του βιβλίου με τίτλο Sexual Intelligence. Σ' αυτό καταρρίπτονται πολλοί από τους μύθους που έχουν κυριαρχήσει στο δυτικό πολιτισμό γύρω από το σεξ.

Όχι μόνο κοινή λογική
Οι δύο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική νοημοσύνη μπορεί να μετρηθεί μέσω ενός δείκτη -ένα είδος νοητικού πηλίκου, το οποίο ονομάστηκε ερωτικό IQ- ο οποίος εξάγεται βάσει κάποιων τεστ, όπως αυτό που δημοσιεύουμε. Όσο μεγαλώνει αυτός ο δείκτης, δηλαδή το ερωτικό IQ, τόσο αυξάνει η ικανοποίηση που αντλείται από το σεξ και μειώνονται οι σεξουαλικές διαταραχές όπως η έλλειψη στύσης. Σεξουαλική νοημοσύνη σημαίνει να κάνεις στον ερωτικό τομέα τις επιλογές που σου ταιριάζουν περισσότερο. O μύθος του Λατίνου εραστή ωθεί πολλούς νέους να ρίχνονται στο κυνήγι των ερωτικών κατακτήσεων, χωρίς αυτό να προσφέρει πάντα την αναμενόμενη ικανοποίηση. Σε περιπτώσεις αποτυχίας φέρνει ακόμα και τα αντίθετα αποτελέσματα, γιατί σε κάνει να νιώθεις ανεπαρκής. Μερικές φορές αυτή η αίσθηση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ανικανότητα. Πώς συμπεριφέρεται ένα άτομο με αναπτυγμένη σεξουαλική νοημοσύνη; Γνωρίζει τις βαθύτερες επιθυμίες του κι έχει την ικανότητα να τις υλοποιεί. Πριν ξεκινήσει μια σχέση αναρωτιέται αν αυτή η νέα εμπειρία διαθέτει τα στοιχεία που δυνητικά θα το κάνουν ευτυχισμένο κι αν το αίσθημα που θα δημιουργηθεί με το νέο ερωτικό σύντροφο δε θα συγκρούεται με τις προσωπικές του ανάγκες ή τις ανάγκες των αγαπημένων του προσώπων. Γνωρίζει ότι καλή σεξουαλική ζωή δε σημαίνει να επιδίδεσαι καθημερινά σε πολύωρες και πολλαπλές ερωτικές περιπτύξεις. Επίσης ότι το να κάνεις έρωτα με ιδιαίτερα γοητευτικά άτομα δεν εξασφαλίζει περισσότερους οργασμούς. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο ψυχολόγοι, "η Σάρον Στόουν στο κρεβάτι δεν είναι καλύτερη από τις άλλες". Mε λίγα λόγια, όσοι διαθέτουν σεξουαλική νοημοσύνη δεν αφήνουν έξω από την κρεβατοκάμαρα το μυαλό τους και την κοινή λογική. Aυτό δε σημαίνει ότι παύουν να εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους. Απεναντίας, ξέρουν πώς να τη χρησιμοποιούν καλύτερα σε κάθε στάδιο της σχέσης: στο πρώτο πλησίασμα, στο φλερτ, στο ζευγάρωμα. Kαι ξέρουν πολύ καλά πώς να δημιουργούν ευκαιρίες.

Σεξ με φαντασία
Υπάρχει κι ένας άλλος τύπος συμπεριφοράς που υποδηλώνει υψηλό δείκτη σεξουαλικής νοημοσύνης. Στην αύξηση της ικανοποίησης βοηθάει συχνά το να δημιουργεί κάποιος σεξουαλικές φαντασιώσεις με πρωταγωνιστή τον ερωτικό του σύντροφο στη διάρκεια της μέρας, και μάλιστα σε μέρη άσχετα με τον οικείο τόπο των ερωτικών συναντήσεων όπως στο λεωφορείο, στο γραφείο ή στο σούπερ μάρκετ. Μ' αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν αρκετοί σεξολόγοι, διατηρείται ακμαία η επιθυμία και δημιουργείται μια διάθεση γλυκιάς ανυπομονησίας για την επόμενη συνεύρεση, ώστε όταν αυτή συμβεί να είναι ήδη "ζεσταμένος". Η συμβολή των ερωτικών φαντασιώσεων στην αναζωπύρωση της σεξουαλικής επιθυμίας επιβεβαιώθηκε πρόσφατα κι από άλλες ειδικές μελέτες. Αυτές κατέδειξαν ότι τουλάχιστον το 1% των γυναικών φτάνουν σε οργασμό αποκλειστικά και μόνο μέσω των φαντασιώσεων. Σε έρευνα που διενεργήθηκε τον προηγούμενο χρόνο στο Πανεπιστήμιο Pάτγκερς του Nιου Tζέρσεϋ (HΠA) συμμετείχαν δέκα γυναίκες μ' αυτή την ικανότητα. Με τη βοήθεια αισθητήρων που μετρούν τις μυϊκές συσπάσεις αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά από φυσιολογικής άποψης ανάμεσα σ' έναν οργασμό που προκαλείται με φυσικό τρόπο -με αυνανισμό- και σ' έναν εγκεφαλικό. Μια άλλη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Bερμόντ, με τη συμμετοχή 349 ατόμων ηλικίας 18-90 ετών, κατέδειξε ότι το 98% των αντρών και το 80% των γυναικών χρησιμοποιούν τις φαντασιώσεις ως αφροδισιακό κατά τη διάρκεια της συνουσίας, έστω και αν μόνο το 50% των αντρών και το 25% των γυναικών τις διηγούνται κατόπιν στο σύντροφό τους. "Χωρίς υπερβολή, πρωταγωνιστής στον ανθρώπινο οργασμό είναι ο εγκέφαλος. Oι έρευνες καταδεικνύουν ότι όσοι δε χρησιμοποιούν τη φαντασία τους στο σεξ παρουσιάζουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας", εξηγεί ο κ. Γιώργος Βυνάκος, διευθυντής του τμήματος σεξοθεραπείας του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. "Η ερωτική επιθυμία είναι η καλλιέργεια των ερωτικών μας σκέψεων. Τελικά το μυαλό μας πάει όπου το πάμε". Και προσθέτει: "Οι ερωτικές σκέψεις και φαντασιώσεις, ασχέτως περιεχομένου, είναι πάντα θετικές, ειδικά όταν τις μοιράζονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Αν και η υλοποίηση ορισμένων απ' αυτές ίσως θεωρηθεί διαστροφή".

Παυσίπονος ερωτισμός
Αποτελεί λοιπόν ένδειξη υψηλού δείκτη ερωτικής νοημοσύνης η μη καταστολή των φαντασιώσεων, καθώς μέσα απ' αυτές μαθαίνει κάποιος να αναγνωρίζει ποιοι μηχανισμοί της φαντασίας είναι οι πλέον διεγερτικοί. Eίναι σαν να εξασκείται σ' ένα είδος νοητικού αυτοερωτισμού. Aυτό το είδος φαντασιώσεων έχει τη δύναμη ακόμα και να εξαλείφει τον πόνο. Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Tζον Xόπκινς ζητήθηκε από σαράντα φοιτητές να βουτήξουν το χέρι τους μέσα σ' ένα μπολ με παγωμένο νερό. Την ίδια στιγμή στους είκοσι απ' αυτούς ζητήθηκε να επινοήσουν μια ερωτική φαντασίωση και στους υπόλοιπους είκοσι να σκεφτούν τις σπουδές τους. Οι φοιτητές που έκαναν πονηρές σκέψεις κράτησαν το χέρι τους βουτηγμένο στο παγωμένο νερό για διπλάσιο χρόνο από εκείνους που σκέφτονταν τις σπουδές τους - μία ακόμα απόδειξη της τεράστιας επιρροής του εγκεφάλου στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Είναι τόσο καθοριστικός ο ρόλος του οργάνου που έχουμε "ανάμεσα στ' αφτιά μας", ώστε ακόμα και η δομή του έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά μας. Έχει παρατηρηθεί ότι θυμόμαστε καλύτερα τις σεξουαλικές φαντασιώσεις αν μας τις ψιθυρίσουν στο αριστερό αφτί, το οποίο βρίσκεται κοντύτερα στο εγκεφαλικό ημισφαίριο που ελέγχει τα συναισθήματα. Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Τέξας έκαναν το εξής πείραμα: Σε μια ομάδα εξήντα εθελοντών έβαλαν να ακούσουν φράσεις καθημερινές και άλλες με σεξουαλικά υπονοούμενα, ορισμένες από το δεξί αφτί και ορισμένες από το αριστερό. Κατόπιν τους ρώτησαν ποιες θυμούνταν. Από τις απαντήσεις τους διαπίστωσαν ότι είχαν ξεχάσει τις κοινότοπες φράσεις, θυμούνταν εκείνες με ερωτικό περιεχόμενο και όσες τους είχαν εντυπωθεί ήταν αυτές που είχαν ακούσει από το αριστερό αφτί.

Ο άλλος όμως ενδιαφέρεται;
Σύμφωνα με τους δύο Αμερικανούς ψυχολόγους, μεγαλύτερες επιτυχίες με το άλλο φύλο έχουν όσοι χρησιμοποιούν τη νοημοσύνη τους για να ερμηνεύσουν τα μηνύματα ενθάρρυνσης που εκπέμπουν οι πιθανοί παρτενέρ. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αφού μελέτησαν προσεκτικά την ανθρώπινη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας. Όταν η γυναίκα επιθυμεί να γνωρίσει καλύτερα έναν άντρα δαγκώνει το κάτω χείλος, φτιάχνει με το χέρι τα μαλλιά της αποκαλύπτοντας το λαιμό της (ερωτογενής ζώνη) ή στριφογυρίζει το δαχτυλίδι της γύρω από το δάχτυλό της, σημάδι που οι ψυχολόγοι ερμηνεύουν ως μεταμφιεσμένο τρόπο για να πει "Θέλω να σου μιλήσω". Όταν το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο η γυναίκα εκπέμπει τα λεγόμενα υπερθηλυκά μηνύματα: Προσποιείται ότι κοιτάζει το ρολόι της και διπλώνει τον καρπό με τέτοιο τρόπο, ώστε το χέρι να σχηματίζει με το μπράτσο οξεία γωνία ή κάθεται με σταυρωμένα τα πόδια έχοντας το πάνω πόδι τυλιγμένο γύρω από το κάτω. Όλες αυτές οι κινήσεις είναι τυπικά θηλυκές και πιο εύκολες για μια γυναίκα παρά για έναν άντρα λόγω της γυναικείας ανατομίας. Προβάλλοντας τον καρπό και τις γάμπες της κατ' αυτό τον τρόπο είναι σαν να λέει "Κοίτα πόσο γυναίκα είμαι", ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στον άντρα. Και οι άντρες έχουν κώδικες για να δείχνουν την ερωτική τους εγρήγορση, τους οποίους οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να ερμηνεύουν: Χαλαρώνουν τη γραβάτα, βγάζουν το σακάκι ή το μπουφάν κοιτάζοντας τη γυναίκα που θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα, βγάζουν τα γυαλιά ενόσω της μιλούν ή σταυρώνουν τα πόδια προς τη μεριά της - το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες. Για να προβάλουν τον ανδρισμό τους μπορεί να χρησιμοποιήσουν φαλλικά σύμβολα, ένα τυλιγμένο περιοδικό ή ένα όρθιο στυλό, ή να επιδείξουν τους μυς τους προσποιούμενοι τους αδιάφορους. Πρόκειται για μια ακολουθία κινήσεων που μολονότι διαφέρει στα δύο φύλα, όπως διαφέρει και ο τρόπος με τον οποίο κοιτάζουν, ωστόσο εξυπηρετεί την ίδια ακριβώς σκοπιμότητα: δίνει στον άλλο να καταλάβει τις ερωτικές μας προθέσεις και κυρίως να τον πείσει ότι είμαστε ακίνδυνοι.

Πότε να σε φιλήσω;
Όταν φτάνει η πολυπόθητη στιγμή του πρώτου ραντεβού υπάρχουν πολλά σημάδια από τα οποία μπορεί κάποιος να μάθει να εντοπίζει αν θέλει να βελτιώσει το ερωτικό IQ του. Πρώτα πρώτα είναι η στάση του σώματος του άλλου. Αν γέρνει προς τα εμπρός ή αν ξαφνικά οι χειρονομίες του μένουν μετέωρες σημαίνει ότι είναι καταγοητευμένος. Αν η στάση του σώματός του "αντιγράφει" τη στάση του συνομιλητή του -αν η γυναίκα στηρίζει το κεφάλι στο χέρι της κάνει το ίδιο και ο άντρας ή αν ο άντρας χτυπάει ρυθμικά τα δάχτυλά του κάνει το ίδιο και η γυναίκα- είναι σαν να στέλνει στον άλλο το μήνυμα ότι αισθάνεται άνετα μαζί του κι ότι περνάει καλά. Η αποστολή αυτού του μηνύματος συντονισμού ανάμεσα στους δύο υποψήφιους παρτενέρ συνήθως συμπίπτει με την έναρξη του φλερτ. Το κατά πόσο η στιγμή είναι κατάλληλη γι' αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος και με τη βοήθεια ενός απλού τεστ. Παίρνουμε ένα αντικείμενο -κατά προτίμηση ένα ποτήρι- και το σπρώχνουμε προς το σώμα του άλλου ώστε να εισχωρήσει στο προσωπικό του πεδίο - στο μισό του τραπεζιού που του ανήκει. Αν αυτή η εισβολή δεν τον πανικοβάλλει -δε μείνει για πολλή ώρα με το βλέμμα καρφωμένο στο ποτήρι-, αυτό σημαίνει ότι είναι διατεθειμένος να μοιραστεί τον προσωπικό του χώρο κι ότι επιτρέπει στον άλλο να τον πλησιάσει και ίσως να τον αγκαλιάσει από τη μέση. Έχει αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται μια σχέση μεταξύ τους. Ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με σεξουαλική νοημοσύνη είναι ότι δε βιάζονται αλλά προχωρούν σταδιακά, αφήνοντας πάντα στον άλλο τη δυνατότητα ακόμα και να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή. Οι ερωτικές σχέσεις είναι ένα παιχνίδι αποδοχής και αποκλεισμού που γίνεται πιο ενδιαφέρον όταν και οι δύο πλευρές έχουν την ευχέρεια να αποκαλύψουν το βαθύτερο εαυτό τους και να καταλάβουν τον άλλο πριν του δοθούν.

Ας κάνουμε έρωτα
Η σεξουαλική διαίσθηση δεν πρέπει να εφησυχάζει ακόμα κι όταν η σχέση σταθεροποιηθεί. Οι Κόνραντ και Μίλμπερν υποστηρίζουν ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η σεξουαλική ευτυχία. Υπάρχουν ορισμένα σωματικά "συμπτώματα" που υποδηλώνουν την επιθυμία του άλλου να κάνει έρωτα. Το να μπορείς να τα αναγνωρίζεις σε καθιστά ικανό να κάνεις τον άλλο περισσότερο ευτυχισμένο. Πράγματι, η σεξουαλική διέγερση εκδηλώνεται σωματικά με πολλούς τρόπους. Αυξάνει o μυϊκός τόνος (το στήθος φουσκώνει, οι γάμπες σκληραίνουν), στις γυναίκες το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σηκώνεται και τεντώνει, αυξάνει η σιελόρροια αντρών και γυναικών καθώς και η θερμοκρασία του σώματος -το αντιλαμβάνεται κάποιος αν βρεθεί αρκετά κοντά στο σύντροφό του-, οπότε παρατηρείται εφίδρωση. Ακόμα και μετά τη συνουσία το σώμα μπορεί να αντανακλά το βαθμό ικανοποίησης που επιτεύχθηκε. Σε πολλές γυναίκες όλος ο θώρακας μέχρι το λαιμό κοκκινίζει. Το φαινόμενο αποκαλείται "mottling" και οφείλεται στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αλλά μόνο αν έχουν φτάσει σε οργασμό.
FOCUS

No comments: