Thursday, 30 April 2009

Θερμικές κάμερες για τον ιό

Εντοπίστηκαν τρεις επιβάτες με υψηλή θερμοκρασία που ωστόσο δεν έπασχαν από γρίπη. Αντίστοιχα μηχανήματα θα μπουν σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια, τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος
Ρρεις επιβάτες με υψηλή θερμοκρασία σώματος εντόπισαν κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας τους οι θερμικές κάμερες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μετά από μία αρχική εξέταση, διαπιστώθηκε ότι οι δύο ήταν απλά κουρασμένοι από το πολύωρο ταξίδι από τις ΗΠΑ και μόνο ο τρίτος είχε πυρετό. Του ζητήθηκε να μεταβεί στο «Σισμανόγλειο». Υποβλήθηκε σε εξετάσεις, από τις οποίες δεν προέκυψε κάτι «ύποπτο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι χθες το απόγευμα 117 άνθρωποι είχαν συνολικά «ιχνηλατηθεί», είχαν δηλαδή εντοπιστεί, μετά από πληροφορία ότι επισκέφθηκαν τις τελευταίες μέρες περιοχή «υψηλού κινδύνου». Οι ειδικοί θεώρησαν ότι 12 έπρεπε να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο, ο οποίος τελικά ήταν αρνητικός για τον νέο ιό της γρίπης (NIV).
Ο Δ. Αβραμόπουλος στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου και ενημερώθηκε για τον τρόπο που λειτουργούν οι θερμικές κάμερες
Ο Δ. Αβραμόπουλος στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου και ενημερώθηκε για τον τρόπο που λειτουργούν οι θερμικές κάμερες

Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε χθες το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι τέσσερις θερμικές κάμερες. Δήλωσε ότι οκτώ ακόμη ανάλογα συστήματα τοποθετούνται στα βασικά αεροδρόμια - πύλες εισόδου της χώρας, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες σε όλα τα αεροδρόμια που δέχονται διεθνείς πτήσεις:

«Εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας πρόκειται να εφοδιαστούν με αντίστοιχα μηχανήματα, τα οποία ήδη έχουν φτάσει», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι τα αεροϋγειονομεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα, είναι στελεχωμένα με γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο διερευνά κάθε περιστατικό.
Ο Γιάννης Κεχαγιόγλου που γύρισε από το Μεξικό την περασμένη Τρίτη
Ο Γιάννης Κεχαγιόγλου που γύρισε από το Μεξικό την περασμένη Τρίτη

Πέραν αυτών, διανέμεται ενημερωτικό υλικό σε όλες τις πύλες εισόδου και θα ακολουθήσει και το αντίστοιχο για τα λιμάνια της χώρας. Η προσοχή των υγειονομικών υπηρεσιών στα αεροδρόμια εστιάζεται κυρίως σε επιβάτες οι οποίοι προέρχονται από «ευαίσθητες» περιοχές.

Τέτοιες είναι κυρίως οι χώρες όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης σε ανθρώπους, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ισπανία. Αυξημένη επιτήρηση υπάρχει, επίσης, και σε επιβάτες οι οποίοι προέρχονται από αεροδρόμια, στα οποία καταλήγουν πτήσεις από το Μεξικό.

Οι εθνικές υπηρεσίες λαμβάνουν οδηγίες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) να παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του φαινομένου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά, είναι, μέχρι στιγμής, τα εξής: το φαινόμενο συνεχίζεται και η διασπορά του θα συνεχιστεί. Ολες οι μολύνσεις Ευρωπαίων πολιτών έγιναν εκτός Ευρώπης. Η θνησιμότητα από τη λοίμωξη με τον ιό είναι χαμηλή, αλλά η συγκεκριμένη παράμετρος πρέπει να παρακολουθείται στενά.

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» - ΕΟΦ
Μόνο με συνταγή η χορήγηση αντιγριπικών φαρμάκων

«Εκρηξη» της ζήτησης αντιγριπικών φαρμάκων καταγράφεται τις τελευταίες μέρες. Τα δύο βασικά φάρμακα πωλούνται σε ασυνήθιστες ποσότητες, ενώ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ήταν στα αζήτητα. Η αύξηση των πωλήσεων ξεπερνά το 40% και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι άσκοπη και επικίνδυνη η αποθήκευση σκευασμάτων.

Με χθεσινό της έγγραφο, η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) τονίζει ότι τα φάρμακα αυτά «... ενδείκνυνται για τη θεραπεία των περιπτώσεων που αποδεδειγμένα έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό ή προφυλακτικά για τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε επαφή με κλινικά διαγνωσμένο περιστατικό σε οικιακό περιβάλλον...».

Εφιστάται η προσοχή στη συνταγογράφησή τους αυστηρά εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων και μόνο σε περιστατικά που εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις. Η χορήγησή τους επιτρέπεται μόνον με ιατρική συνταγή και σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Η διοίκηση του ΕΟΦ καλεί τους λειτουργούς της υγείας να είναι προσεκτικοί, υπενθυμίζοντάς τους ότι είναι υποχρέωση γιατρών και φαρμακοποιών να τηρούν πιστά τους όρους του ΠΔ 121/2008 και της φαρμακευτικής νομοθεσίας εν γένει.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αποθηκεύουμε στο σπίτι μας αντιγριπικά φάρμακα», ανέφερε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κωνσταντίνος Λουράντος. Ο κ. Λουράντος υποστηρίζει την άποψή του με τα εξής τέσσερα επιχειρήματα:

Αν συγκεντρώνουμε ποσότητες αντιγριπικών φαρμάκων, παρά το ότι δεν τα χρειαζόμαστε, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην τα βρίσκουν ασθενείς όταν θα τα χρειαστούν.

Εάν νοσήσουμε και χρειαστούμε φάρμακο κατά τη νοσηλεία μας, θα υπάρχει διαθέσιμο στο νοσοκομείο.

Η λήψη των φαρμάκων αυτών έξω από το νοσοκομειακό περιβάλλον δεν είναι σωστή, καθώς μόνον ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει πώς και πότε θα τα χορηγήσει ή αν θα τα χορηγήσει σε συνδυασμό με άλλα.

Η κατάχρηση αντιγριπικών φαρμάκων οδηγεί τελικά στη δημιουργία πολυανθεκτικών στελεχών ιών της γρίπης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΘΝΟΣ

No comments: