Wednesday, 29 April 2009

Η “γρίπη των χοίρων” και τα "7 θανάσιμα σενάρια"

Του Δρ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ε. ΔΡΟΥΓΟΥ
Πρώτο: Όπως γνωρίζετε, στα 7 θανάσιμα σενάρια καταστροφικών απειλών (βάσει των εντυπωσιακών εκτιμήσεων του Κρεπίνεβιτς), ανέφερα την περίπτωση PANDEMIC με χώρα-αιχμή το ΜΕΞΙΚΟ / WAR COMES TO AMERICA FROM MEXICO. Άλλωστε, η Εθνική Στρατηγική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση Πανδημιών (2006) είναι αρκετά εμπεριστατωμένη. Αν και ευτυχώς η τρέχουσα κρίση (επί τους παρόντος), δεν “αγγίζει” το ακραίο σενάριο, είναι σημαντικό να διατηρήσετε στη μνήμη σας SOUTH OF THE BORDER, DOWN MEXICO WAY… Για προφανείς λόγους στο κείμενό μου δεν πέρασε σε λεπτομέρειες. Έχω ασχοληθεί με την εκ μέρους του ΝΑΤΟ – ΕΕ αντιμετώπιση των NON-MILITARY THREATS. Γι αυτό ανησυχώ και ενώ βρισκόμαστε σε εποχή παγκοσμιοποίησης όλων.

Δεύτερο: Η “γρίπη των χοίρων” –σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)- εμφανίζει “τάσεις πανδημίας”. Το ότι τα θύματα είναι ηλικιακά νέοι θα πρέπει να μας προβληματίσει. Η γενετική ανάλυση έχει δείξει ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε μορφή FLU προερχόμενη από μείξη των αντιστοίχων του ανθρώπου, των χοίρων και των πουλερικών, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα εμβόλια λύνουν το πρόβλημα. Ήδη κάποιες περιπτώσεις εμφανίσθηκαν σε νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, Ν. Ζηλανδία, Α/Δ NARITA στην Ιαπωνία κ.α. Μέχρι στιγμής στο Μεξικό έχει πληγεί η Μητροπολιτική περιοχή της Πόλης του Μεξικού, ενώ έχουν κλείσει τα γήπεδα, τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες κ.ά., με τον κόσμο να κυκλοφορεί έξω με χειρουργικές μάσκες. Σε ορισμένα Α/Δ ελέγχονται οι επιβάτες που προέρχονται από το Μεξικό, αναφορικά με το επίπεδο του πυρετού τους.

Τρίτο: Πρόκειται για SUPER-FLU που είναι ανθεκτική σε εμβόλια. Το Αμερικανικό CENTER για DISEASE CONTROL εξ αρχής πέρασε σε άμεση ετοιμότητα, αφού βάσει της NATIONAL SECURITY FOR HOMELAND DEFENSE από το 2003 και μετά υπάρχει διαρκής ετοιμότητα.
Τελευταία έχουν γραφεί δύο άρθρα στο JOURNAL OF THE AMERICAN MEDICAL ASSOCIATION, το ένα από τον Ολλανδό αναλυτή DR JAIRO GUSKENS (LEIDEN UNIVERSITY MEDICAL CENTER), που κάνει λόγο “για πανίσχυρα εμβόλια που θα πρέπει να υπάρξουν” και το άλλο από την Αμερικανίδα NILA DARAN στην Ατλάντα της πολιτείας GEORGIA, η οποία εξ αρχής εξέφρασε την ανησυχία της για “την H1N1 και την αντοχή στα μικρόβια” (υβριδικός ιός).
Στις μνήμες όλων μας ήρθε ο SARS του 2003 από το Χονγκ-Κονγκ, όπου έχασαν τη ζωή τους 775 άνθρωποι και κόστισε στην παγκόσμια οικονομία 40 δις δολάρια (είχαν επίσης μολυνθεί 8.086 άνθρωποι). Από τις τελευταίες πάντως πανδημίες, ήταν εκείνη του 1968 “HONG KONG FLU”, όπου περίπου 1 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τέταρτο: Για να είμαι σαφής, εκτιμώ ότι κάποια από τα θανάσιμα σενάρια θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Προσωπικά εκτιμώ ότι η σταδιακή αποσύνθεση του Πακιστάν, η πιθανή εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ από εξτρεμιστική οργάνωση με ΡΠΒΧ όπλα και υλικά, και η περίπτωση της πανδημίας (σε πρωτοφανή μορφή) είναι τα πιο πιθανά. Ασφαλώς, ζούμε σε περίοδο ασύμμετρων απειλών με πρωτοφανείς προεκτάσεις και επιπτώσεις για την ασφάλεια του 21ου αιώνα.

anaconda.gr

No comments: