Sunday, 8 March 2009

Η πολιτική διάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Του Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου FREESUNDAY
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, πριν από λίγες εβδομάδες, στη Λωρίδα της Γάζας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Τζον Κέρι ζήτησε να πληροφορηθεί το λόγο που ένα μεγάλο φορτίο ζυμαρικών που προοριζόταν για βοήθεια στους Παλαιστίνιους παρέμενε για καιρό μπλοκαρισμένο σε ένα από τα ισραηλινά περάσματα. «Το Ισραήλ δεν θεωρεί τα ζυμαρικά μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας – μόνο το ρύζι» ήταν η αποστομωτική απάντηση που έλαβε από τους ανθρώπους του ΟΗΕ ο πρώην υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ. (Φωτο από http://www.standwithus.com/)
Το παραπάνω περιστατικό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, της οποίας το 1,5 εκατ. πληθυσμού εξακολουθεί μετά τον πρόσφατο πόλεμο των 22 ημερών να ασφυκτιά εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού. Αυτή τη στιγμή, επιτρέπεται η διέλευση λιγότερων από 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως, ενώ οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ θεωρούν ότι μόνο η καθημερινή ροή τουλάχιστον 500 φορτηγών μπορεί να καλύπτει τις βασικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.

Αρωγή υπό προϋποθέσεις

Αυτός είναι και ο λόγος που άπαντες συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης διάσκεψης των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας Σαρμελ-Σέιχ την περασμένη εβδομάδα ότι η συγκέντρωση του ποσού των 4,5 δισ. δολαρίων από 70 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), που ήρθε να υπερκαλύψει με άνεση τον αρχικό στόχο των 2,78 δισ. δολαρίων, ήταν η εύκολη φάση του προβλήματος. Το δύσκολο σκέλος είναι το πολιτικό, που έχει να κάνει, σε πρώτο στάδιο, με την επίτευξη μια διαρκούς κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, και, στο μακρινό μέλλον, με την ειρηνική συνύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών στην περιοχή.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δεσμεύθηκε για βοήθεια συνολικού ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων (300 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας και 600 εκατ. δολάρια για τη στήριξη της παλαιστινιακής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων της Παλαιστινιακής Αρχής), λίγο πιο κάτω από το ένα δισ. δολάρια της Σαουδικής Αραβίας και σχεδόν διπλάσια από τη βοήθεια που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε, ωστόσο, ως αμετακίνητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της οικονομικής αρωγής, την παράκαμψη του ριζοσπαστικού κινήματος της Χαμάς (που συνεχίζει ανέπαφο μετά τις ισραηλινές επιχειρήσεις να ελέγχει τη Λω- ρίδα της Γάζας) και την απευθείας χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, η οποία όμως μετά τον ενδοπαλαιστινιακό εμφύλιο του 2007 δεν διαθέτει καμία πρόσβαση στη Γάζα.

Πώς θα γίνει, λοιπόν, εφικτή η ανοικοδόμηση των περίπου 14 χιλιάδων κατεστραμμένων σπιτιών, των 240 ρημαγμένων σχολείων και των 219 διαλυμένων εργοστασίων στην περιοχή όταν όσοι καλούνται να διαχειριστούν τα δισεκατομμύρια αυτά θα πρέπει αναγκαστικά να διαπραγματευτούν κρυφά ή φανερά με τη Χαμάς; Απώτερος σκοπός των δωρητών είναι, φυσικά, να εξαναγκαστούν οι ριζοσπάστες κυβερνώντες της Γάζας να βάλουν αρκετό νερό στο κρασί τους, δηλαδή να αποκηρύξουν τη βία, να αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ και να αποδεχτούν τις μέχρι σήμερα συμφωνίες. Σε αντίστοιχες, ωστόσο, υποχωρήσεις οφείλει να προβεί και το Ισραήλ, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του ει- δικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το μεσανατολικό Τζορτζ Μίτσελ «δεν κάνει επαρκείς προσπάθειες για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα». Αντιθέτως, η ισραηλινή πλευρά τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει στροφή στη διαπραγματευτική της τακτική, συνδέοντας το μετριασμό του αποκλεισμού με την απελευθέρωση του Ισραηλινού δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται όμηρος της Χαμάς από τον Ιούνιο του 2006 (θέση που μάλλον συμμερίζονται και αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές, όπως φάνηκε σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με μέλη του εβραϊκού λόμπι στο Καπιτώλιο).

No comments: