Thursday, 12 March 2009

Πονηρά κτυπήματα στην Ευρωβουλή για Κύπρο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Πονηρές τροπολογίες υποβλήθηκαν και ενδεχομένως να υποβληθούν ακόμη και τη δωδεκάτη από το φιλοτουρκικό μπλοκ επί της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, με εισηγήτρια την Ολλανδή ευρωβουλευτή Ρία Όμεν. Η έκθεση θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής για τελική έγκριση, αύριο Πέμπτη. Οι τροπολογίες στοχεύουν στο...διακριτικό ροκάνισμα, με άλλα λόγια να ανοίξουν τρύπα επί της πλήρους εφαρμογής των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, ως απαραίτητης προϋπόθεσης οποιασδήποτε συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Αποκλίσεις κι επιχειρήματα
Η κύρια αρνητική τροπολογία προέρχεται από τους Πράσινους και ετέθη σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφορμή δόθηκε μετά από παρέμβαση, που είχε γίνει όταν η έκθεση ετέθη ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών στις 21 Δεκεμβρίου για ψηφοφορία, από το γνωστό τεχνοκράτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Κριστόφ Φιλορί, ο οποίος, με τοποθέτησή του, άφησε ανοικτό το θέμα των αποκλίσεων από τις 4 βασικές ελευθερίες της Ε.Ε. (Ο κ. Φιλορί ήταν επί του σχεδίου Ανάν εκπρόσωπος Τύπου τού τότε Κοινοτικού Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Γκίντερ Φερχόιγκεν και νυν «Head of Unit» στις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας με την Ε.Ε.). Η τροπολογία των Πρασίνων φαίνεται να βρίσκει θετικό κλίμα στο στρατόπεδο των Φιλελευθέρων, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η τελική γραμμή της Ομάδας. Θετικά προσεγγίζεται και από ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών. Υπάρχουν μέλη της ομάδας που δεν τη βρίσκουν παράλογη, καθότι οι συντάκτες της και υποστηρικτές της προβάλλουν τα εξής επιχειρήματα: 1) Είναι κάτι φυσιολογικό οι προσωρινές αποκλίσεις. 2) Είναι θέση της Επιτροπής ότι οι προσωρινές αποκλίσεις θα υπάρξουν για πρακτικούς λόγους, διότι δεν γίνεται να εφαρμοστεί αλλιώς η υπό συζήτηση λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 3) Περί προσωρινών αποκλίσεων, αφενός, αναφέρθηκε και ο Επίτροπος Ρεν, όταν επισκέφθηκε προσφάτως την Κύπρο, αφετέρου οι αποκλίσεις αυτές μπορούν να γίνουν αποδεκτές και από τον κυπριακή Κυβέρνηση και από τον κ. Ταλάτ.

Η διευκρίνιση
Σημειώνουμε ότι η φράση για την εφαρμογή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών τέθηκε ως διευκρίνιση στη θέση Ρεν και Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση Όμεν και αναφέρει ότι: Η Ε.Ε. θα αποδεκτεί οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί από τις δύο Κοινότητες. Συνεπώς, η αναφορά σε 4 θεμελιώδεις ελευθερίες (ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφάλαια) είχε προστεθεί για να αποφευχθούν παρερμηνείες, που οδηγούν σε αποδοχή λύσης με αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο. Μάλιστα, ως ύστατος συμβιβασμός για να μην αλλοιωθούν οι 4 βασικές ελευθερίες, είχε γίνει δεκτό όπως απαλειφθεί από το αρχικό κείμενο η αναφορά στο κοινοτικό κεκτημένο.

Όχι Κυβέρνησης - Ευρωβουλευτών
Η Κυβέρνηση, διά της Μόνιμής της Αντιπροσωπίας στις Βρυξέλλες και στην Ε.Ε., τάσσεται αντίθετα με την τροπολογία των Πρασίνων, καθότι, εάν και πώς θα εφαρμοστούν οι 4 θεμελιώδεις ελευθερίες, είναι θέμα των δύο ηγετών και της κρίσης του κυπριακού λαού.
Βεβαίως, για τους Κύπριους ευρωβουλευτές, η παράγραφος αυτή θεωρείται πονηρή και ότι προσφέρει πλεονέκτημα στην τουρκική πλευρά, ενόψει συνομιλιών, για ν' ακρωτηριάσει δημοκρατικά τη μορφή της λύσης και ν' ανοίξει τρύπα στην εφαρμογή όχι μόνο των 4 θεμελιωδών ελευθεριών, αλλά και των αρχών και των αξιών της Ε.Ε. Οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ -Γ. Κασουλίδης, Γ. Μάτσης και Π. Δημητρίου- υποστηρίζουν ότι η παράγραφος θα πρέπει να μείνει ως έχει, χωρίς, δηλαδή, την τροπολογία των Πρασίνων. Εναντίον της τροπολογίας των Πρασίνων τάσσονται και οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Νέες Δυνάμεις, Κ. Τριανταφυλλίδης και Α. Αδάμου.

Ο θιγμένος Ταλάτ
Επί αυτή της βάσης, ότι δηλαδή η Ευρωβουλή πρέπει να μείνει επί θεμάτων αρχής, κινείται και επιχειρηματολογεί ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης στο πεδίο των Φιλελευθέρων, στελέχη των οποίων, μόλις αφιχθέντα από την κατεχόμενη Κύπρο, επιδιώκουν μια δεύτερη τροπολογία, τη δωδεκάτη, για παραπέρα ανατροπή στην παράγραφο: Επιθυμούν να προβούν σε διαχωρισμό της τελευταίας φράσης της κεντρικής παραγράφου για το Κυπριακό από την υπόλοιπη. Στόχος είναι να αφαιρεθεί η φράση ότι «οι δύο ηγέτες πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους». Η φράση αυτή συνδέεται με την υποχρέωση της Τουρκίας να διατηρήσει κατάλληλο κλίμα στις συνομιλίες, αποσύροντας το στρατό της από την Κύπρο και κατ΄ επέκταση να αφεθούν οι ηγέτες των δύο Κοινοτήτων να αποφασίσουν ελεύθερα για το μέλλον της χώρας τους. Ο ίδιος ο κ. Ταλάτ διαβίβασε προς ευρωβουλευτές των Φιλελευθέρων και άλλους τον ισχυρισμό του ότι είναι προσβολή να λέγεται ότι οι ηγέτες των δύο Κοινοτήτων δεν αποφασίζουν μόνοι τους.
Πηγη ΣΗΜΕΡΙΝΗ

No comments: