Wednesday, 4 February 2009

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΒΑΣΚΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

Όλα τα στοιχεία γύρω απ΄την "εξαφάνιση" του φιλλέληνα Vasilije Gligorijevic στα Σκόπια.
Ο Βασίλιε Γκλιγκόροφ (ή Βάσκο Γκλικόρεβιτς) είναι ιστορικός και ερευνητής της ιστορίας και της εθνολογικής ταυτότητας του γειτονικού σλαβικού λαού.
Δεν έχει περιοριστεί όμως στην ιστορική έρευνα, την οποία παρουσίασε μέσα από ντοκιμαντέρ, αλλά δρώντας και ως ενεργός πολίτης, δημιούργησε πρόσφατα μαζί με άλλους συμπολίτες του το "Σλαβικό Φιλελληνικό Δίκτυο".
ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ SERBIANA

Σημειώνεται ότι το δίκτυο αυτό στην ιδρυτική του διακήρυξη, με την οποία αναγνωρίσθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο, διατυπώνει ως ακολούθως τους σκοπούς του:
α) ανασύνθεση της σλαβικής εθνικής ταυτότητας των Σκοπίων,
β) δημιουργία, προώθηση και αρχειοθέτηση δημοσιεύσεων για τον ελληνικό πολιτισμό,
γ) υποστήριξη των κλασικών και βυζαντινών σπουδών και
δ) αγώνας κατά του ψευδομακεδονισμού.

Η τύχη του Βασίλιε αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα όταν τα τελευταία λόγια που πρόλαβε να πληκτρολογήσει στο macedoniaontheweb ήταν
"Με συλλαμβάνουν.Η αστυνομία είναι στο διαμέρισμά μου"
(I am being arrested. The Police is in my flat).Δείτε πατώντας εδώ .
Περιμέναμε ως σήμερα μήπως το καθεστώς Γκρουέφσκι αποφάσιζε να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που να αποδυκνείουν πως ο φιλλέληνας είναι εν ζωή και καλά στην υγεία του. Μάταια.
Συνοψίζοντας τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί για το θέμα από έγκυρες πηγέςστεκόμαστε στα παρακάτω:

*Σήμερα η -κατευθυνόμενη- εφημερίδα nova makedonija βεβαιώνει πως ο Vasilije Gligorijevicείναι έγκλιστος σε ψυχιατρική κλινική όπως δημοσίευσε και ο Ακρίτας που κάνει πολύ καλή δουλειά στο θέμα αυτό.
*Το Τaxalia,το οποίο επίσης ασχολείται σταθερά και με συνέπεια με το λεγόμενο"Μακεδονικό", φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφο θεώρησης του γνησίου της υπογραφής του Βασίλιε (εικόνα δεξιά,κλικ για μεγέθυνση) ώστε μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το αν είναι ή όχιυπαρκτό πρόσωπο όπως προσπάθησε στην αρχή να πείσει την κοινή γνώμη το καθεστώς Γκρουέφσκι.
*Ο κ.Στέλιος Παπαθεμελής μας ενημέρωνε προ 2 ημερών για την προσπάθεια του εκπροσώπου Τύπου της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Σταύρου Βιτάλη να ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στο θέμα αυτό χωρίς όμως ανταπόκριση.
*Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή χαρακτηρίζοντας αναιτιολόγητη σύλληψη του Β. Γκλιγορίεβιτς και αναφέροντας πως "το ακραίο εθνικιστικό καθεστώς των Σκοπίων δεν ανέχθηκε τη δράση του ενεργού πολίτη, ο οποίος τολμά με επιχειρήματα να αμφισβητεί τα εθνικιστικά παραληρήματα του κ. Γκρούεφσκι".
*Η επικοινωνία του με το Greece Salonika.

O Vasko ήρθε πρώτη φορά σε επικοινωνία με το Greece Salonika πριν ένα περίπου χρόνο.Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα με τις αποκλειστικές φωτογραφίες του Greece Salonika της παραποιημένης με σβάστιγκα αντί Σταυρού Ελληνικής σημαίας (φωτογρ.) στο κέντρο των Σκοπίων (η οποία αμέσως μετά είχε γίνει"πρώτη είδηση" στα παραδοσιακά Ελληνικά ΜΜΕδείτε πατώντας εδώ, και μας ενημέρωνε πως θα χρησιμοποιούσε το υλικό εκείνο του ιστολογίου μας για να κινηθεί νομικά εναντίον του εμπνευστή της ιδέας "καλλιτέχνη" Ατανάς Μπότεφ (εικόνα-email).

Στη συνέχεια με τον Βασίλιε υπήρξε επικοινωνία για την οποία δε χρειάζεται να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Θα σταθούμε μόνο στα τελευταία λόγια του Bασίλιεο οποίος μας αποκάλυψε πως ξεκινά δικαστικό αγώνα ώστε "να αναγνωριστεί η Ελληνική σημαία ως εθνικό σύμβολο των Ελλήνων" που ζουν καταπιεσμένοι στην ΠΓΔΜ (εικόνα αριστερά). Ο Βασίλιε προφανώς είχε εντοπίσει ένα "παραθυράκι του νόμου" στη συμφωνία της Οχρίδας, με την οποία είχε λήξει η σύρραξη μεταξύ Αλβανών-Σλάβων το 2001, και με την οποία η Αλβανική μειονότητα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ως Εθνικό της σύμβολοτην Αλβανική σημαία και όχι την επίσημη σημαία της ΠΓΔΜ.

Η πορεία αυτής της προσπάθειας,εάν ήταν επιτυχής,θα έφερνε φυσικά στην επιφάνεια και την πολυάριθμη Ελληνική κοινότητα της γείτονος γεγονός που πιθανότατα να ανησύχησε τους Σκοπιανούς αξιωματούχους. Κατόπιν ακολούθησε ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο για το καθεστώς Γκρουέφσκι στο vardaraxios.wordpress,του οποίου διαχειριστή οι Σκοπιανοί θεωρούν τον Βασίλιε,με τίτλο "ΠΓΔΜ:Φασισμός σε εξέλιξη" (FYROM: Fascism in Action).Λίγες μέρες μετά ο Βασίλιε εξαφανίστηκε και σήμερα οι Σκοπιανοί δήλωσαν πως είναι έγκλειστος σε ψυχιατρείο..!

Το δικό μας έργο όπως και των υπόλοιπων blogs έχει όρια και δεν μπορεί να φτάσει πολύ μακρυά. Είναι ώρα όμως να αναλάβει το Ελληνικό Κράτος. Δεν είναι τόσο δύσκολο.Απλώς αφήστε του εμπειρότατους Έλληνες διπλωματικούς υπαλλήλους στα Σκόπια να χειριστούν εν λευκώ την υπόθεση. Παρακολουθούμε το θέμα από πολύ κοντά και θα επανέλθουμε. Greece Salonika.blogspot
από Srategy-Geopolitics

No comments: