Sunday, 22 February 2009

Η Χαμάς χτύπησε πάλι παλαιστίνιους αμάχους

Τρεις πύραυλοι χτύπησαν το νότιο Ισραήλ, ένας πύραυλος Κασσάμ έπεσε στην περιοχή του Sha'ar Hangev, και ακολούθησαν δύο πύραυλοι τύπου Grad στην πόλη Net ivot, και όπως ήταν φυσικό λίγες ώρες αργότερα αεροπλάνα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αντεπιτέθηκαν βομβαρδίζοντας τούνελ στην Γάζα, που χρησιμοποιούνταν για λαθρεμπόριο, καταστρέφοντας συνολικά έξι τούνελ μεταφοράς οπλισμού. Πολύ μεγάλες δευτερεύουσες εκρήξεις ακολούθησαν το βομβαρδισμό αυτό, οι οποίες αποκάλυψαν την ύπαρξη όπλων και πυραύλων μέσα σε αυτά.

Οι παλαιστίνοι άμαχοι που κατοικούν στη Γάζα αποτελούν ένα ταλαιπωρημένο αδύναμο πληθυσμό με σοβαρά καθημερινά προβλήματα. Στις άμεσες προτεραιότητες τους είναι η αντιμετώπιση των φαρμακευτικών ελλείψεων, της ελλιπούς ιατρικής περίθαλψης, αλλά και τις ανάγκες σε εμβολιασμούς και πόσιμο νερό. Για το λόγο αυτό κάθε βοήθεια από οιοδήποτε τρίτο καλοθελητή είναι καλοδεχούμενη. Κάθε όμως «παράλογη» ενέργεια αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό και εχθρότητα. Μια από αυτές τις «παράλογες» ενέργειες ήταν και η απόφαση της Χαμάς να τοποθετήσει μέσα στα σπίτια αμάχων πύραυλους. «Το να πεθάνει κάποιος μαζί μας αποτελεί μεγάλη τιμή. Θα πάμε μαζί στον Παράδεισο ή θα επιζήσουμε μέχρι τη νίκη», απαντούσαν ειρωνικά οι μαχητές της Χαμάς στα παρακάλια των Παλαιστινίων αμάχων της Γάζα να μην χρησιμοποιούν τα σπίτια τους ως βάσεις εκτοξεύσεως πυραύλων. Η Χαμάς όμως το Χαβά της. Δεν άκουγε τίποτα!

Αδιαφορούσαν στις εκκλήσεις αυτές με αποτέλεσμα ολόκληρα κτήρια να έχουν τεθεί υπό ομηρία, και ο πληθυσμός να χρησιμοποιείται σαν ανθρώπινη ασπίδα, ενώ για τους αντιρρησίες υπήρχε, και υπάρχει ακόμα, ο κίνδυνος να δεχθούν μία σφαίρα με την κατηγορία ότι είναι «προδότες.» Πράγματι το τελευταίο διάστημα σχεδόν 200 Παλαιστίνιοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, ή πυροβολήθηκαν στα γόνατα ή βασανίστηκαν επειδή αντιτάχθηκαν στις εγκληματικές πρωτοβουλίες της Χαμάς.

Οι εκκλήσεις του άμαχου παλαιστινιακού λαού δυστυχώς αγνοήθηκαν, δεν πήγαν όμως χαμένες. Σε παλαιότερα γεγονότα, το 2007 πάλι στη Λωρίδα της Γάζα, αποκαλύφτηκαν πολλά.
Τότε μετά από μια παλαιστινιακή επίθεση σε ισραηλινό στρατιωτικό πόστο κατά μήκος της Rafah στο οποίο ένας ισραηλινός στρατιώτης πάρθηκε αιχμάλωτος, το Ισραήλ εξαπέλυσε εναέριες επιθέσεις στην πολιτική υποδομή στη λουρίδα της Γαζα, κατά τις οποίες καταστράφηκαν δύο γέφυρες και η κυριότερη οδική σύνδεση της Γάζα. Όμως εκείνες τις μέρες κάτι άλλο επίσης συνέβη που αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της Χαμάς. Ο σταθμός κύριας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της λουρίδας απογυμνώθηκε, αφήνοντας τους κάτοικους της Γάζα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια αλλά και παροχή νερού, επίσης λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας στις αντλίες. Θα χρειαστεί, έλεγαν οι κάτοικοι στους μαχητές της Χαμάς, τουλάχιστον 6 μήνες για να επισκευαστεί αυτή η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τη στιγμή που το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις του, και συγκεντρωθεί επίσης ο απαραίτητος εξοπλισμός και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να σταματήσουν τις επιθέσεις στο Ισραήλ αμέσως. Αυτοί όμως ανένδοτοι στις εκκλήσεις του λαού δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτε που θα έβαζε σε αμφισβήτηση τη κυριαρχία τους. Η Χαμάς το Χαβά της. Συνέχιζε ακάθεκτη τις επιθέσεις.

Η καταστροφή που είχε μεθοδευτεί από τη Χαμάς προκειμένου αυτή να μείνει, εκβιαστικά έστω, στη εξουσία ανάγκασε άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να ζητήσουν βοήθεια όπως η PMRS η οποία είχε κάνει έκκληση για πρώτες βοήθειες, ιατρικά υλικά και φάρμακα για το δύστυχο πληθυσμό της Γάζα που είναι δυστυχώς εγκλωβισμένος στη τρομοκρατία της Χαμάς. Επιπλέον, PMRS δεν μπορεί να στηρίξει το υψηλό κόστος στα φάρμακα και γάλα σε σκόνη, και σκόνη διατροφής για τα νήπια με ειδικές ανάγκες.

Η PMRS, ένας από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους μη κυβερνητικούς προμηθευτές υγειονομικών υπηρεσιών στην Παλαιστίνη, έχει μια μακροχρόνια ιστορία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στη διατήρηση κανονικής και προσβασιμης παροχής βασικών υπηρεσιών, τις οποίες επιτυγχάνει μέσω του εκτενούς φυσικού και ανθρώπινου δικτύου της. Η PMRS με τη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τότε αντιμετώπιζε ελλείψεις στη χρηματοδότησή της οι οποίες είχαν επηρεάσει δυστυχώς τη δυνατότητά της να διατηρεί ουσιαστικές υπηρεσίες παροχής, κυρίως υγειονομικής περίθαλψης, περίθαλψης έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων πολλών ασθενοφόρων και κινητών κλινικών. Αυτό για το οποίο όμως οι μαχητές της Χαμάς αδιαφορούσαν και αδιαφορούν ακόμα επιδεικτικά, με το να τοποθετούν πυραύλους ανάμεσα σε κατοικημένες περιοχές, είναι οι επιθυμίες πολλών για απομάκρυνση τους από τη περιοχή αφήνοντας τους να ζουν ειρηνικά. Αυτή η εγκληματική αδιαφορία φάνηκε με τη μετατροπή σε σίγουρο στόχο των ισραηλινών δυνάμεων των περιοχών, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε τοπικό κοινοτικό επίπεδο των υπηρεσιών αποκατάστασης τη PMRS, και αυτό που είναι ακόμα φοβερότερο στις ελλείψεις σε βοηθητικές συσκευές για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Αλλά είπαμε, η Χαμάς το Χαβά της.

Δυο χρόνια μετά η κατάσταση δεν έχει δυστυχώς αλλάξει Οι ίδιοι εκβιασμοί της Χαμάς, που κυβερνά την Γάζα κρατώντας το Κοράνι στο ένα χέρι και το όπλο στο άλλο, θέλει να ελέγξει τα πάντα, ακόμα και την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση. Πολλά κτίρια σε περιοχές της Γάζα έχουν μετατραπεί σε έναν σκελετό από μπετόν με τους κάτοικους να μαζεύουν τα μπάζα των διαμερισμάτων, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμα αποπληρωθεί. Οι κάτοικοι φοβισμένοι την εκδικητικοτητα της Χαμάς δεν θέλουν να μιλήσουν και παρακαλούν τους δημοσιογράφους που τους επισκέπτονται να χρησιμοποιούν στις ανταποκρίσεις τους παρατσούκλια των οικογενειών τους, γιατί παραμονεύει η Χαμάς λένε.

Όταν τον Ιανουάριο ισραηλινά F-16 χτύπησαν κτήρια, πολλά από αυτά καταστράφηκαν και οι άμαχοι δε κατέφυγαν στα σπίτια των συγγενών τους για να σωθούν, δεν είχαν δυστυχώς τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια, επειδή έλεγαν γνώριζαν τις πιέσεις που δέχεται η Ισλαμική τράπεζα από τη Χαμάς. Έχαναν δηλαδή οι άμοιροι το σπίτι τους από τις επιθέσεις των ισραηλινών, τις οποίες όμως είχαν προκαλέσει ο πύραυλοι της Χαμάς, αλλά ούτε έπαιρναν νέο δάνειο λόγω του έλεγχου από τη Χαμάς στην Ισλαμική Τράπεζα. Οι κάτοικοι της Γάζα υπέφεραν, αλλά είπαμε. Η Χαμάς το Χαβά της.

Οι μαχητές της Χαμάς ήξεραν τι θα συνέβαινε στους αμάχους, εάν αυτοί άρχιζαν να στέλνουν, μέσα από σπίτια αμάχων, ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων η να πυροβολούν τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα τους, αλλά δεν υπολόγιζαν κανέναν. Μία ομάδα κατοίκων έκανε έκκληση στους μαχητές αυτούς να αποχωρήσουν, δεν εισακούστηκαν όμως. Οι δύστυχοι άμαχοι ζητούσαν από τους ανθρώπους της Χαμάς να φύγουν για να μην γίνουν στόχοι τα σπίτια τους, αλλά η απάντηση από αυτούς ήταν: «Θα πεθάνετε μαζί μας ή θα επιζήσουμε μαζί.». Η Χαμάς άρχισε να ρίχνει ρουκέτες προς πόλεις. Οι Ισραηλινοί τότε άρχισαν να ζητούν από τα κινητά τηλέφωνα των ενοίκων να εγκαταλείψουν τον χώρο. Τη συνεχεία τη ξέρουμε. Οι ισραηλινοί απάντησαν φυσικά στις ρουκέτες και ιδού τα αποτελέσματα. Η Χαμάς το Χαβά της.

Αλλά οι μεθοδεύσεις της Χαμάς συνεχίζονταν με την τοποθέτηση πυρομαχικών και μαχητών επίτηδες σε οικήματα με εκατοντάδες αμάχους, γνωρίζοντας καλά ότι οι ισραηλινοί θα τα στοχοποιουσαν, ελπίζοντας έτσι ότι με αυτό το τρόπο θα προσέλκυαν δικαιολογημένα ισραηλινές βόμβες, που με τη σειρά τους θα σκότωναν αμάχους και θα προκαλούσαν αποτροπιασμό στη διεθνή κοινή γνώμη. Ναι αυτός ήταν ο πραγματικός στόχος της Χαμάς. Να σκοτωθούν άμαχοι για να καταδικαστούν οι ισραηλινοί και δοξαστούν οι ίδιοι.

Η Χαμάς το Χαβά της.

No comments: