Tuesday, 10 February 2009

Ιατρικά εξαρτήματα για τη Πυρηνική Βόμβα του Πακιστάν

Οι εξελίξεις από τα γεγονότα της Βομβάης και μετά κυρίως στις σχέσεις Ινδίας- Πακιστάν και σε θέματα ασφάλειας της περιοχής γενικότερα είναι καταιγιστικές. Κάθε πληροφορία τωρινή η παλιά, εξετάζεται σε ένα νέο πλαίσιο, παίρνει άλλη διάσταση. Έτσι και εμείς ανατρέχοντας στο αρχείο μας εντοπίσαμε μια, από πρώτη ανάγνωση, ασήμαντη ανακοίνωση- πρόκειται για τη καταδίκη πριν λίγα χρόνια από αμερικανικό δικαστήριο ενός πακιστανου για παραβίαση αμερικανικής νομοθεσίας σχετικά με την εξαγωγή προϊόντων της χώρας. Μια τέτοια καταδίκη θα περνούσε απαρατήρητη εάν το όνομα (Καν) του καταδικασθέντος δεν έδινε την αφορμή να ψάξουμε παρακάτω και αυτό που βρήκαμε δεν μας άρεσε καθόλου. Ο εν λόγω πακιστανός είχε παραβιάσει, ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου, το νόμο με τον οποίο απαγορευόταν η εξαγωγή εξαρτήματα που μπορεί να βοηθήσουν «τρίτες» χώρες στην ανάπτυξη οπλών μαζικής καταστροφής και στη περίπτωση αυτή πυρηνικών όπλων!

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει επίσης την καταδίκη του Καρνι, ισραηλινού κάτοικου του Capetown στη Νότια Αφρική, ο οποίος επειδή παραδέχτηκε την ενοχή του καταδικάστηκε μόλις σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Η συνεργασία μεταξύ Καρνι και Καν βεβαιώθηκε προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι στο βεβαρημένο ιστορικό της ανάπτυξης πυρηνικών οπλών στο Πακιστάν και τις διαβόητες δραστηριότητες του ΑΚ Καν πατέρα του φοβερού αυτού πακιστανικου όπλου.

Τα εξαρτήματα, στη περίπτωση που αναφέραμε προηγουμένως, ενώ έφευγαν με τα κατάλληλα συνοδευτικά έγραφα και φυσιολογικά από την Αμερική στη συνέχεια όμως αυτά άλλαζαν μυστικά ονομασία και φυγαδεύονταν χωρίς έλεγχο πια σε «τρίτες» και απαγορευμένες προς εξαγωγή τους χώρες, O Καν σε επιστολή του προς τον Καρνι έχει ζητήσει να προμηθευτεί εξαρτήματα Σπαρκ Γκαπ


Οι προσπάθειες καταπολέμησης του πυρηνικού λαθρεμπορίου, δήλωναν οι αμερικανοί επίσημοι, θα συνεχίζονται αμείωτες και κανείς δεν έχει φυσικά αντίθετο λόγο. Κάθε χώρα, μέσα από την οποία περνούν η επεξεργάζονται τέτοια επικίνδυνα εξαρτήματα, πρέπει να αγρυπνά πάνω στον αποτελεσματικό έλεγχο και τη σωστή φύλαξη τους. Η ανησυχία μας γίνεται μεγαλύτερη επειδή τέτοια εξαρτήματα χρησιμοποιούνται σε απίθανους και αδύνατο να υποπτευθεί κανείς χώρους. Για να είμαστε σαφείς.

Τα εξαρτήματα Σπαρκ Γκαπ που είχε ζητήσει τότε ο Καν χρησιμοποιούνταν σε ιατρικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα από ιατρούς ουρολόγους στη Λιθοτριψία. Ιατρικά μεν εξαρτήματα (ParkinElmer), τη χρησιμοποίηση τους φυσικά όλοι επιδοκιμάζουμε, τελευταία όμως δυστυχώς και οι εγκληματίες. Ο λόγος είναι ότι τα ιατρικά εξαρτήματα ονόματι Σπαρκ Γκαπ χρησιμοποιούνται επίσης σαν πυρηνικοί εκπυρσοκροτητες!!!

Στο σημείο αυτό είναι που χτύπησε τα καμπανάκι και αρχίσαμε έρευνα για να δούμε τι υπάρχει στη Ελλάδα. Δεν χρειάστηκε να κουραστούμε πολύ και πέσαμε δυστυχώς διάνα. Παλαιότερες αναφορές στη χώρα μας επιβεβαίωναν την ύπαρξη σε νοσοκομειακά μηχανήματα εξαρτημάτων Σπαρκ Γκαπ (MFL500), σε κάποια μάλιστα η ύπαρξη τους διαφημιζόταν(!) στο διαδίκτυο μετατρέποντας τα δυστυχώς σε πρόσκληση να τα επισκεφτούν σε κάθε λογής εγκληματίες και τρομοκράτες!

Στο σημείο αυτό ερωτάμε τον υπουργό Υγείας κα Αβραμόπουλο, γνωστό για την ευαισθησία του σε θέματα νοσοκομειακής ασφάλειας, να μας πει τι μέτρα υπάρχουν και πως υποστηρίζεται η ασφάλεια του υψηλής τεχνολογίας ιατρικού και γενικότερα νοσοκομειακού εξοπλισμού που υπάρχει σήμερα στα ελληνικά νοσοκομεία αλλά και εάν έχουν καταγραφεί τα τυχόν επικίνδυνα εξαρτήματα που υπάρχουν σε αυτά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ας θυμόμαστε ότι οι υποψίες για παράνομη διακίνηση των επικίνδυνων εξαρτημάτων μπήκαν όταν ένας απλός υπάλληλος ελέγχου ασφάλειας παρατήρησε από τη ιατρική κλινική αγορά μεγάλου αριθμού εξαρτημάτων Σπαρκ Γκαπ, ενός αριθμού που δεν δικαιολογούσε τη χρησιμοποίηση του στο εν λόγω ιατρικό μηχάνημα του νοσοκομείου

No comments: