Friday, 30 January 2009

Στη δικαιοσύνη ο Ολγκάτς

Από makelio
ΤΗΣ ΑΝΤΡΗΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ

Την οδό της δικαιοσύνης στην Τουρκία παίρνει η υπόθεση του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, μετά την ομολογία του ότι σκότωσε 10 Ελληνοκυπρίους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Ο εισαγγελέας της περιοχής Μπακίρκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, ο Αλί Τσακίρ, που είχε ζητήσει τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για την υπόθεση του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, κινεί τη νομική διαδικασία με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, περί μεταχείρισης αιχμαλώτων πολέμου, την οποία έχει συνυπογράψει και η Τουρκία. Ο εισαγγελέας διέταξε ανάκριση για τον τηλε-Αττίλα και ο ίδιος θα κληθεί να καταθέσει. Ο κ. Τσακίρ ζήτησε ήδη τις επίμαχες κασέτες με την καταγραφή των τηλεοπτικών δηλώσεων του Ολγκάτς για να τις εξετάσει.
Εάν προκύψει αδίκημα, ο φάκελος του Ολγκάτς θα σταλεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, είπε ο Τούρκος εισαγγελέας σε δηλώσεις του σε Διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Λόγω της παρέλευσης 35ετίας, το αδίκημα έχει παραγραφεί, σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία και δεν μπορεί να εκδικαστεί στην Τουρκία. Όμως, με την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Ολγκάτς θα δικαστεί οπωσδήποτε εφόσον έχει διαπράξει το αδίκημα, υποστηρίζει η τουρκική πλευρά.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Σε χαμηλούς τόνους διατηρεί το θέμα η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, η επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η πλήρης συνεργασία με την Τουρκία, με στόχο τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, υλοποιώντας ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Άλλωστε, αυτό το στόχο έχει και η απόφασή μας να εγείρουμε το συγκεκριμένο θέμα που προκύπτει με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, για τις δολοφονίες Κυπρίων αιχμαλώτων, στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στο Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε ο κ. Στεφάνου, στέλνοντας μήνυμα προς όσους διατηρούν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. «Η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων είναι εποπτικό όργανο για την υλοποίηση και την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και εμείς θέλουμε, εγείροντας το θέμα αυτό, να υπογραμμίσουμε ξανά ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει πλήρως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Έτοιμος για κατάθεση ο Γιαννόπουλος
Ο πρώην πράκτορας της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και νυν Δήμαρχος Νευροκοπίου, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δώσει κατάθεση σε ανακριτική διαδικασία αναφορικά με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού. «Γιατί να μην έλθω; Υποχρέωσή μου και καθήκον μου προς τους νεκρούς», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος όταν είδε τον Ολγκάτς στην τηλεοπτική οθόνη και τον άκουσε να εξομολογείται τα εγκλήματά του, θυμήθηκε ότι ήταν ο ίδιος άνθρωπος που το 1990, όταν ήταν υπάλληλος του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη και είχε αναλάβει την έρευνα για το ζήτημα Κυπρίων αγνοουμένων στην Τουρκία, του μαρτύρησε ότι κατά την εισβολή του 1974 σκότωσε ανθρώπους.
«Τον είδα στα τουρκικά ΜΜΕ, πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε, αλλά τα λεγόμενά του είναι ακριβώς αυτά που είπε σε εμένα, με την απλότητα, την κυνικότητά του, μου τα διηγήθηκε το 1990 και βεβαίως η γενική κατατομή και η γενική φυσιογνωμία μού θυμίζει εκείνον τον άνθρωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

Ήρωας ο εγκληματίας
Σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, ο τηλε-Αττίλας του είχε αναφέρει ότι ήταν στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων. «Και εκείνο που οπωσδήποτε θυμάμαι πεντακάθαρα ήταν ότι είχε βραβείο για ηρωικές πράξεις στην Κύπρο, είχε χαρακτηριστεί γαζί, ήρωας», πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.
Ο πρώην αξιωματικός της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέφερε ότι η μαρτυρία που έδωσε ο Τούρκος, ο οποίος του έλεγε ότι ήθελε να δικαστεί στην Ελλάδα, δεν ήταν δυνατόν να αξιοποιηθεί, διότι μετά την επίσκεψή του στο προξενείο, χάθηκαν τα ίχνη του.
Ο κ. Γιαννόπουλος θεωρεί ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μυρίστηκαν το τι συνέβη μεταξύ Ολγκάτς και Γιαννόπουλου, διότι το προξενείο παρεκολουθείτο. «Πιστεύω ότι μόλις βγήκε έξω τον παρέλαβαν και στη συνέχεια τον χάσαμε, δεν μπορούσαμε να τον φέρουμε στην Ελλάδα», είπε ο πρώην αξιωματικός, προσθέτοντας ότι υπήρχαν και άλλες μαρτυρίες και πληροφορίες, οι οποίες συνέκλιναν στο γεγονός ότι οι αγνοούμενοι είχαν εκτελεστεί στην Κύπρο. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να πει δημόσια για το κατά πόσον είχε άλλες παρόμοιες μαρτυρίες. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, δεν υπήρχαν Έλληνες ή Ε/κ αγνοούμενοι σε τουρκικές φυλακές και οι πληροφορίες έκαναν λόγο ότι δεν υπήρχαν τελικά ούτε στα Άδανα, ούτε στην Αμάσεια, αγνοούμενοι, τονίζοντας ότι όλες οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν ήταν στη διάθεση Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Παπαθεμελής ζητεί διερεύνηση από την ελληνική δικαιοσύνη
Ο πρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, κατέθεσε μυνητήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, με την οποία ζητά να διερευνηθεί η υπόθεση από την ελληνική δικαιοσύνη, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς για εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η ομολογία αυτή του ηθοποιού επιβεβαιώνει αυτό που ήταν ήδη γνωστό για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε βάρος Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων στρατευμένων.
Ο κ. Παπαθεμελής υποστηρίζει, επίσης, στην αναφορά ότι η Τουρκία παραβίασε τις συμβάσεις περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνθήκη της Γενεύης, που ορίζει ως έγκλημα πολέμου τη δολοφονία αιχμαλώτων. Μάλιστα, προτείνει ως μάρτυρες πολιτικά πρόσωπα από την Κύπρο, Έλληνες πρέσβεις επί τιμή και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Στο πλευρό της Κύπρου η Ελλάδα
«Είναι επιβεβλημένο να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να υπάρξει η πλήρης διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων». Αυτό δήλωσε χθες η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόκειται «για κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δεν μεταβάλλεται από την εκ των υστέρων προσπάθεια του ηθοποιού να ανασκευάσει τα όσα είπε», τόνισε η Ελληνίδα ΥΠΕΞ. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο δραστικά η επιθετικότητα της Τουρκίας, που φτάνει πάλι στις γκρίζες ζώνες.

Από http://makelio.blogspot.com/2009/01/blog-post_6925.html

No comments: